grzane wino
3 grudnia 2015

Kategoria:
Gastronomia

Grzane wino i jego dobroczynne właściwości
4.8 (95%) / 8 głosów

Grzane wino i jego dobroczynne właściwości

Gdy przychodzą zimne dni, ogarnia nas nostalgiczny nastrój, jesteśmy częściej przemęczeni, mamy mniej energii i więcej potrzeb. No właśnie, potrzeba odpoczynku, zaszycia się gdzieś w kąt, wreszcie ciepłego koca, gorącej herbaty albo… rozgrzewającego grzańca! Okazuje się, że ta potrzeba jest jednocześnie wielką pociechą dla nas i często zdarza się tak, że wyczekujemy zimy z myślą o tych pięknych chwilach z bliskimi, gdy możemy pocieszyć nasze kubki smakowe pysznym grzańcem.

Grzaniec bowiem nie jest tylko napojem. Zwykle wywołuje wiele pozytywnych emocji i wiąże się z pewnego rodzaju rytuałem. Rozgrzewa, a także daje nam ciepło duchowe, pozwala się zrelaksować i wyciszyć. Nie bez powodu zima często kojarzy nam się z płatkami śniegu za oknem, uroczą świecącą choinką, pięknym kominkiem, ciepłymi skarpetami i właśnie kubkiem wypełnionym aromatycznym grzańcem!

Historia grzanego wina

Historia grzanego wina sięga już starożytności. Nie dziwi, że starożytni Rzymianie byli miłośnikami wina. Czy wiecie, że oprócz wina w tradycyjnej postaci sporządzali już różne rodzaje grzańców? Zaprawiano je aromatycznymi przyprawami i słodkimi dodatkami takimi jak miód, korzenie, imbir, cynamon, goździki, a także trawa cytrynowa, szafran czy daktyle. Dodatkowo grzanemu winu przypisywano liczne właściwości lecznicze. Zrodzone w zamożnym świecie królów, władców i biskupów wkrótce przeniosło się pod strzechy.

Grzane wino dla zdrowia

Zdrowotne znaczenie grzanego wina nie budzi wątpliwości. Wszystkie składniki grzanego wina zawierają mnóstwo witamin i mają dobry wpływ na nasz organizm. Samo wino jest napojem leczniczym, o czym długo nie trzeba przekonywać. Wino ma pozytywny wpływ na nasze serce i układ krwionośny, obniża ryzyko zawału serca, zapobiega chorobom serca i miażdżycy, zwalcza różnorodne infekcje i poprawia trawienie. Napój doskonale poprawia nastrój, relaksuje, uspokaja, odstresowuje, leczy chandrę jesienną i wszelkiego rodzaju depresje. Grzańce wzmacniają naszą odporność i pozwalają skutecznie zapobiec przeziębieniu. Oprócz tego grzaniec rozgrzewa organizm i orzeźwia, a przede wszystkim świetnie smakuje!

Kolejne zalety to dodatki, które dodajemy do wina. Każdy z nich ma pozytywny wpływ na nasz organizm oraz odpowiada za różne funkcje. Miód ma działanie bakteriobójcze, wzmacnia serce, obniża ciśnienie, jest doskonały na przeziębienie oraz stymuluje mózg. Cynamon jest drogocenną przyprawą polecaną przez wszystkich lekarzy i dietetyków. Ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze, obniża poziom złego cholesterolu LDL, wspomaga odchudzanie, oczyszcza organizm, poprawia krążenie, pomaga w higienie jamy ustnej, walczy z problemami trawiennymi i bólami menstruacyjnymi – to tylko nieliczne zalety cynamonu.

Nieprzecenione jest także znaczenie imbiru. Imbir ułatwia trawienie, łagodzi bóle menstruacyjne, leczy przeziębienia i migreny, a także pomaga utrzymać odpowiednią higienę jamy ustnej, zwiększa koncentrację i poprawia krążenie krwi.

Goździki poprawiają trawienie, mają działanie przeciwbakteryjne oraz działają przeciwwirusowo, a także zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych.

Do grzanego wina dodajemy także inne składniki, np. pomarańcze, które są istną bombą witaminową. Zawierają mnóstwo witaminy C oraz kwasu foliowego.

Nie ma żadnych wątpliwości, że grzane wino ma wspaniałe właściwości i walory smakowe. Jest doskonałym i smacznym napojem, który rozgrzewa w zimne dni i umila nasz wieczór. Dlatego sięgnijmy po grzane wino albo spróbujmy je zrobić sami!