Artykuł sponsorowany
Gdzie kupić przegrzebki?
Znudziły Ci się już kotlety schabowe i mielone? Nie chcesz ciągle opychać się czerwonym mięsem? A może potrzebujesz trochę wyrafinowania i powiewu egzotyki w swojej kuchni? Spróbuj owoców morza! Są zdrowe, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Jednymi z bardzo przyjaznych w kuchni i niezwykle prostych w przygotowaniu owoców morza są przegrzebki. O tym, gdzie kupić ten przysmak oraz jak zrobić wspaniałą i szybką potrawę z małży św. Jakuba przeczytasz w poniższym tekście.
Niestety Polska nie leży nad Atlantykiem – w związku z tym kupno świeżych przegrzebków nie jest u nas możliwe. Do sprzedaży trafiają tylko przegrzebki mrożone i w rozmaitych zalewach. Na szczęście jest wiele miejsc, gdzie można je kupić. Przede wszystkim poszukaj ich w dobrze zaopatrzonych sklepach – hipermarketach lub supermarketach. Możesz też sprawdzić, czy przegrzebki dostępne są w sklepach typu kuchnie świata. Wśród miejsc, gdzie można kupić przegrzebki są także sklepy z ekologiczną żywnością. Nie zapomnij też sprawdzić w sklepie rybnym – to kolejne miejsce, gdzie możesz kupić przegrzebki i gdzie możesz się spodziewać, że będą one dobrej jakości.
Przegrzebki należy rozmrażać tak jak każde inne mięso – najlepiej powoli w lodówce, ewentualnie w zimnej wodzie. Po rozmrożeniu można je jeść na surowo. Przegrzebki to bardzo wdzięczny obiekt do przyrządzania – mają nie tylko ciekawy smak, ale także ciekawą formę – ich mięso bowiem znajduje się w muszlach. Dlatego potrawy z przegrzebków będą ozdobą każdego stołu – zarówno podczas bardziej, jak i mniej oficjalnych okazji.
Przegrzebki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz przygotować z nich sałatkę, ułożyć na warzywach, podać z makaronem – świetnie komponują się i wzbogacają smak cukinii czy szpinaku. Bardzo popularne jest zapiekanie przegrzebków w muszlach – są przepyszne zwłaszcza w wersji zapieczonej pod beszamelem lub z dodatkiem sosu grzybowego. To jednak nie wszystkie kulinarne możliwości, jakie dają przegrzebki. Są one świetną przekąską grillową – zawinięte w plasterek wędzonego boczku zadowolą podniebienie każdego grillowego konesera. Doskonale też smakują usmażone w klasycznej panierce z bułki tartej i jajka.
Przegrzebki komponują się z wieloma przyprawami – można je przygotowywać na sposób śródziemnomorski lub orientalny – wszystko zależy od Twojej fantazji w kuchni. Można je marynować, ale doskonale smakują również posypane niewielką ilością przypraw tuż przed smażeniem, zapiekaniem lub podaniem na surowo.
Jeśli szukasz inspiracji do przygotowania własnej potrawy z przegrzebków, zajrzyj do książek kucharskich z owocami morza w roli głównej, poszperaj też w Internecie – znajdziesz tam mnóstwo autorskich i niebanalnych pomysłów nie tylko na potrawy, ale także na sposoby podania tych niezwykle smacznych mięczaków.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana