Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Gastronomia w Pszczynie. Gdzie warto pójść na obiad?
Kuchnia polska
Kuchnia polska posiada bardzo długą tradycję i – podobnie jak to jest w przypadku innych państw - również w naszym kraju tradycje kulinarne zostały na przestrzeni wieków wzbogacone przez zwyczaje charakterystyczne dla obcych narodowości i pochodzące z różnych obszarów, co wynika z bogatej historii naszego narodu. W kuchni polskiej wyraźne są wpływy wschodnie, np. rosyjskie, ale też zachodnie, głównie niemieckie. Z konglomeratu wielu naleciałości i obcych wpływów trafiających na podłoże tradycji słowiańskich narodziła się polska kuchnia, która zyskuje coraz więcej zwolenników. Do sztandarowych potraw charakterystycznych dla naszego kraju i chętnie serwowanych w polskich restauracjach należą m. in. takie dania, jak kotlet schabowy, pierogi, rosół czy barszcz czerwony. Ponadto uznaniem wśród specjałów polskiej kuchni cieszą się również befsztyk tatarski, czyli popularny tatar, a także bigos, gołąbki czy placki ziemniaczane. Udając się do lokalu gastronomicznego, zwłaszcza w miejscowości o tak bogatej tradycji jak Pszczyna, z pewnością warto skosztować tych typowo polskich specjałów.Kuchnia regionalna
W każdym miejscu – czy to w kraju, czy w regionie - najlepiej smakuje to, co pochodzi z danego obszaru i jest tam przyrządzane od stuleci.Chodzi tu zarówno o dobór produktów wywodzących się z konkretnego regionu – najlepszych mięs, sezonowych warzyw i owoców - jak i o charakterystyczne dla tego miejsca techniki przyrządzania jedzenia. – Tłumaczy pracownik Restauracji Sułtan w Pszczynie. - Nie bez przyczyny to właśnie restauracje serwujące lokalne specjały cieszą się największym zainteresowaniem. Regionalna kuchnia pozwala poznać tradycję i historię danego narodu, co jest bardzo ważne w przypadku krain o tak bogatym folklorze, jak Śląsk. Dlatego też przebywając w Pszczynie, malowniczej śląskiej miejscowości, warto spróbować właśnie miejscowej kuchni. Tutaj spróbujemy flagowych wyrobów z południa Polski, takich jak rolady śląskie, żurek śląski czy kluski śląskie, a do tego gotowana kapusta czy domowe buraczki.Kuchnia śląska w najlepszej odsłonie z pewnością będzie ciekawym i satysfakcjonującym doznaniem kulinarnym, które na długo zostanie w naszej pamięci.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana