14 maja 2018

Kategoria:
Gastronomia

Gastronomia w Pszczynie. Gdzie warto pójść na obiad?
5 (100%) / 1 głosów

Gastronomia w Pszczynie. Gdzie warto pójść na obiad?

Gastronomia w Polsce jest niezwykle zróżnicowana. Restauracje serwują różnorodne kuchnie i w zależności od regionu dostępne są również lokalne specjały. W naszym kraju wyróżnić można kilka obszarów z tradycyjną, regionalną kuchnią. Przykładem może tu być Śląsk słynący z bogatej tradycji kulinarnej i znakomitej kuchni, o czym można się przekonać odwiedzając najbardziej znane śląskie miasta, takie jak Pszczyna.

Kuchnia polska

Kuchnia polska posiada bardzo długą tradycję i – podobnie jak to jest w przypadku innych państw – również w naszym kraju tradycje kulinarne zostały na przestrzeni wieków wzbogacone przez zwyczaje charakterystyczne dla  obcych narodowości i pochodzące z różnych obszarów, co wynika z bogatej historii naszego narodu. W kuchni polskiej wyraźne są wpływy wschodnie, np. rosyjskie, ale też zachodnie, głównie niemieckie. Z konglomeratu wielu naleciałości i obcych wpływów trafiających na podłoże tradycji słowiańskich narodziła się polska kuchnia, która zyskuje coraz więcej zwolenników. Do sztandarowych potraw charakterystycznych dla naszego kraju i chętnie serwowanych w polskich restauracjach należą m. in. takie dania, jak kotlet schabowy, pierogi, rosół czy barszcz czerwony. Ponadto uznaniem wśród specjałów polskiej kuchni cieszą się również befsztyk tatarski, czyli popularny tatar, a także bigos, gołąbki czy placki ziemniaczane. Udając się do lokalu gastronomicznego, zwłaszcza w miejscowości o tak bogatej tradycji jak Pszczyna, z pewnością warto skosztować tych typowo polskich specjałów.

Kuchnia regionalna

W każdym miejscu – czy to w kraju, czy w regionie – najlepiej smakuje to, co pochodzi z danego obszaru i jest tam przyrządzane od stuleci.

Chodzi tu zarówno o dobór produktów wywodzących się z konkretnego regionu – najlepszych mięs, sezonowych warzyw i owoców – jak i o charakterystyczne dla tego miejsca techniki przyrządzania jedzenia. – Tłumaczy pracownik Restauracji Sułtan w Pszczynie. – Nie bez przyczyny to właśnie restauracje serwujące lokalne specjały cieszą się największym zainteresowaniem. Regionalna kuchnia pozwala poznać tradycję i historię danego narodu, co jest bardzo ważne w przypadku krain o tak bogatym folklorze, jak Śląsk. Dlatego też przebywając w Pszczynie, malowniczej śląskiej miejscowości, warto spróbować właśnie miejscowej kuchni. Tutaj spróbujemy flagowych wyrobów z południa Polski, takich jak rolady śląskie, żurek śląski czy kluski śląskie, a do tego gotowana kapusta czy domowe buraczki.

Kuchnia śląska w najlepszej odsłonie z pewnością będzie ciekawym i satysfakcjonującym doznaniem kulinarnym, które na długo zostanie w naszej pamięci.