Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Elementy wyposażenia zaplecza gastronomicznego
Kuchenki gazowe
Sprawna kuchenka z palnikiem gazowym to podstawowy element wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego, serwującego ciepłe dania – bez niej przygotowanie większości pozycji z menu będzie po prostu niemożliwe. Mimo, że w domach zwykle stosowane są płyty grzewcze zasilane energią elektryczną, w gastronomii cały czas korzysta się z gazu. Dlaczego? Ponieważ pozwala on doprowadzić produkty w garnku czy na patelni do odpowiedniej temperatury w zdecydowanie krótszym czasie, niż płyta elektryczna czy indukcyjna.Stoły robocze
Zanim dany produkt trafi na ogień, musi zostać odpowiednio przygotowany – a do tego potrzebna będzie odpowiednia powierzchnia. Stoły i blaty robocze o przeznaczeniu gastronomicznym wykonywane są zazwyczaj ze stali nierdzewnej.Wynika to z faktu, że stal jest materiałem trwałym, odpornym na uszkodzenia i łatwym w utrzymaniu czystości – wyjaśnia przedstawiciel firmy Jugema, zajmującej się między innymi dostarczaniem wyposażenia lokali gastronomicznych – Stal nierdzewna jest ponadto odporna na działanie czynników środowiskowych, a zatem nie pojawiają się na niej ogniska korozji.Stoły robocze często wyposażane są w szuflady i szafki, w których można przechowywać przydatne akcesoria i sprzęty.
Zlewy i baseny
Odpowiednia higiena to kwestia kluczowa dla każdego lokalu gastronomicznego – w końcu żaden z gości nie chce otrzymać swojego posiłku na brudnym talerzu. Dlatego kuchnie wyposażane są w duże zlewy oraz specjalne baseny służące do bieżącego mycia użytych naczyń, sztućców i innych akcesoriówBemary
Te sprzęty znajdują zastosowanie w lokalach gastronomicznych takich jak jadłodajnie, gdzie potrawy nie są przygotowane na zamówienie klienta, lecz przygotowywane w większych ilościach i wydawane klientowi przy kasie. Zadaniem bemarów jest utrzymywanie odpowiedniej temperatury znajdujących się w nim potraw.Okapy
Podczas gotowania wydziela się duża ilość pary wodnej, która niesie ze sobą dużą ilość związków chemicznych. Aby intensywna praca w kuchni była wygodna i nie narażała znajdujących się w niej osób na uciążliwości, konieczne jest zainstalowanie nad kuchenkami okapów odciągających opary, dym i zapachy.Szafy
Służą do przechowywania w sposób zorganizowany składników potraw, akcesoriów i innych niezbędnych w pracy kucharza przedmiotów. Podobnie jak stoły wykonywane są ze stali nierdzewnej.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana