Artykuł sponsorowany

Elementy wyposażenia zaplecza gastronomicznego

Elementy wyposażenia zaplecza gastronomicznego
Kiedy przychodzimy do restauracji czy innego lokalu gastronomicznego, widzimy jedynie pomieszczenie przeznaczone dla gości, często nie zdając sobie sprawy, jak wygląda wyposażenie zaplecza – kuchni, magazynów, przygotowalni, działku ekspedycyjnego… Uchylamy rąbka tajemnicy i zdradzamy, jakie sprzęty, urządzenia i meble są niezbędne dla branży gastronomicznej.

Kuchenki gazowe

Sprawna kuchenka z palnikiem gazowym to podstawowy element wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego, serwującego ciepłe dania – bez niej przygotowanie większości pozycji z menu będzie po prostu niemożliwe. Mimo, że w domach zwykle stosowane są płyty grzewcze zasilane energią elektryczną, w gastronomii cały czas korzysta się z gazu. Dlaczego? Ponieważ pozwala on doprowadzić produkty w garnku czy na patelni do odpowiedniej temperatury w zdecydowanie krótszym czasie, niż płyta elektryczna czy indukcyjna.

Stoły robocze

Zanim dany produkt trafi na ogień, musi zostać odpowiednio przygotowany – a do tego potrzebna będzie odpowiednia powierzchnia. Stoły i blaty robocze o przeznaczeniu gastronomicznym wykonywane są zazwyczaj ze stali nierdzewnej.
Wynika to z faktu, że stal jest materiałem trwałym, odpornym na uszkodzenia i łatwym w utrzymaniu czystości – wyjaśnia przedstawiciel firmy Jugema, zajmującej się między innymi dostarczaniem wyposażenia lokali gastronomicznych – Stal nierdzewna jest ponadto odporna na działanie czynników środowiskowych, a zatem nie pojawiają się na niej ogniska korozji.
Stoły robocze często wyposażane są w szuflady i szafki, w których można przechowywać przydatne akcesoria i sprzęty.

Zlewy i baseny

Odpowiednia higiena to kwestia kluczowa dla każdego lokalu gastronomicznego – w końcu żaden z gości nie chce otrzymać swojego posiłku na brudnym talerzu. Dlatego kuchnie wyposażane są w duże zlewy oraz specjalne baseny służące do bieżącego mycia użytych naczyń, sztućców i innych akcesoriów

Bemary

Te sprzęty znajdują zastosowanie w lokalach gastronomicznych takich jak jadłodajnie, gdzie potrawy nie są przygotowane na zamówienie klienta, lecz przygotowywane w większych ilościach i wydawane klientowi przy kasie. Zadaniem bemarów jest utrzymywanie odpowiedniej temperatury znajdujących się w nim potraw.

Okapy

Podczas gotowania wydziela się duża ilość pary wodnej, która niesie ze sobą dużą ilość związków chemicznych. Aby intensywna praca w kuchni była wygodna i nie narażała znajdujących się w niej osób na uciążliwości, konieczne jest zainstalowanie nad kuchenkami okapów odciągających opary, dym i zapachy.

Szafy

Służą do przechowywania w sposób zorganizowany składników potraw, akcesoriów i innych niezbędnych w pracy kucharza przedmiotów. Podobnie jak stoły wykonywane są ze stali nierdzewnej.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.