8 kwietnia 2019

Kategoria:
Gastronomia

Elementy wyposażenia zaplecza gastronomicznego
5 (100%) / 2 głosów

Elementy wyposażenia zaplecza gastronomicznego

Kiedy przychodzimy do restauracji czy innego lokalu gastronomicznego, widzimy jedynie pomieszczenie przeznaczone dla gości, często nie zdając sobie sprawy, jak wygląda wyposażenie zaplecza – kuchni, magazynów, przygotowalni, działku ekspedycyjnego… Uchylamy rąbka tajemnicy i zdradzamy, jakie sprzęty, urządzenia i meble są niezbędne dla branży gastronomicznej.

Kuchenki gazowe

Sprawna kuchenka z palnikiem gazowym to podstawowy element wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego, serwującego ciepłe dania – bez niej przygotowanie większości pozycji z menu będzie po prostu niemożliwe. Mimo, że w domach zwykle stosowane są płyty grzewcze zasilane energią elektryczną, w gastronomii cały czas korzysta się z gazu. Dlaczego? Ponieważ pozwala on doprowadzić produkty w garnku czy na patelni do odpowiedniej temperatury w zdecydowanie krótszym czasie, niż płyta elektryczna czy indukcyjna.

Stoły robocze

Zanim dany produkt trafi na ogień, musi zostać odpowiednio przygotowany – a do tego potrzebna będzie odpowiednia powierzchnia. Stoły i blaty robocze o przeznaczeniu gastronomicznym wykonywane są zazwyczaj ze stali nierdzewnej.

Wynika to z faktu, że stal jest materiałem trwałym, odpornym na uszkodzenia i łatwym w utrzymaniu czystości – wyjaśnia przedstawiciel firmy Jugema, zajmującej się między innymi dostarczaniem wyposażenia lokali gastronomicznych – Stal nierdzewna jest ponadto odporna na działanie czynników środowiskowych, a zatem nie pojawiają się na niej ogniska korozji.

Stoły robocze często wyposażane są w szuflady i szafki, w których można przechowywać przydatne akcesoria i sprzęty.

Zlewy i baseny

Odpowiednia higiena to kwestia kluczowa dla każdego lokalu gastronomicznego – w końcu żaden z gości nie chce otrzymać swojego posiłku na brudnym talerzu. Dlatego kuchnie wyposażane są w duże zlewy oraz specjalne baseny służące do bieżącego mycia użytych naczyń, sztućców i innych akcesoriów

Bemary

Te sprzęty znajdują zastosowanie w lokalach gastronomicznych takich jak jadłodajnie, gdzie potrawy nie są przygotowane na zamówienie klienta, lecz przygotowywane w większych ilościach i wydawane klientowi przy kasie. Zadaniem bemarów jest utrzymywanie odpowiedniej temperatury znajdujących się w nim potraw.

Okapy

Podczas gotowania wydziela się duża ilość pary wodnej, która niesie ze sobą dużą ilość związków chemicznych. Aby intensywna praca w kuchni była wygodna i nie narażała znajdujących się w niej osób na uciążliwości, konieczne jest zainstalowanie nad kuchenkami okapów odciągających opary, dym i zapachy.

Szafy

Służą do przechowywania w sposób zorganizowany składników potraw, akcesoriów i innych niezbędnych w pracy kucharza przedmiotów. Podobnie jak stoły wykonywane są ze stali nierdzewnej.