Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Elementy wyposażenia punktów gastronomicznych
Największym zaskoczeniem dla osób, które stawiają pierwsze kroki w gastronomii jest nie tylko koszt wyposażenia, ale przede wszystkim właściwy dobór niezbędnego sprzętu. Każdy typ punktu gastronomicznego wymaga innego wyposażenia. - Najwięcej budżetu pochłania zaopatrzenie kuchni restauracyjnej w konieczne maszyny, np. lodówki, blaty, półki i szafki. Jednak właściwy wybór sprzętu pozwoli zaoszczędzić pieniądze, ułatwi funkcjonowanie całego lokalu oraz usprawni pracę zespołu - tłumacz ekspert z firmy FRIGO SYSTEM w Szczecinie.
Podstawowe elementy wyposażenia
Wyposażenie lokalu gastronomicznego zależy od jego rodzaju i przeznaczenia. Poniżej znajdują się wskazówki dotyczące sprzętów, których nie może zabraknąć w poszczególnych punktach gastronomii.- kawiarnia i klubokawiarnia - w tych miejscach niezbędny jest ekspres do kawy, lady lub witryny chłodnicze, chłodziarko-zamrażarka, a także zmywarka i suszarka do naczyń, najlepiej z funkcją wyparzania. Dodatkowo warto zainwestować w specjalistyczny sprzęt, dzięki któremu będzie można rozszerzyć swoją ofertę (np. piec konwekcyjny do podgrzewania ciast, dystrybutor lodów i sokowirówka).
- bar szybkiej obsługi - w takim punkcie najczęściej korzysta się z półproduktów, dlatego niezbędnym wyposażeniem jest chłodziarko-zamrażarka, grill, zmywarka, szafy chłodnicze do napojów, witryny grzewcze oraz moduły typu HOT-DOG. W celu ułatwienia przygotowywania produktów, warto zainwestować w szatkownice i witryny sałatkowe
- restauracja - do funkcjonowania tego typu lokalu niezbędna jest oddzielna kuchnia, która musi być wyposażona w odpowiedniej wielkości chłodziarko-zamrażarkę, przynajmniej jedną zmywarkę z funkcją wyparzania i suszenia, urządzenia grzewcze, okap, piec konwekcyjny, a także meble kuchenne - wygodne blaty ze stali nierdzewnej, półki, regały, wózki, zlewozmywak. Dla ułatwienia pracy warto zaopatrzyć się w wyciskarkę, szatkownice i automatyczną obieraczkę.
- cukiernia i lodziarnia - witryna chłodnicza i dystrybutor do lodów to najważniejsze meble w cukierni i lodziarni. Warto zainwestować w odpowiednio dużą witrynę, która pomieści wszystkie produkty z oferty lokalu. Niezbędny będzie także ekspres do kawy i zaparzacze, a także szafa chłodnicza i sokowirówka.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana