Artykuł sponsorowany

Elementy wyposażenia punktów gastronomicznych

Elementy wyposażenia punktów gastronomicznych
Wyposażenie punktu gastronomicznego to nie lada wyzwanie, zwłaszcza dla osób, które po raz pierwszy otwierają restaurację, bar czy kawiarnię. Warto wiedzieć, że koszt sprzętu, który trzeba zakupić jest uzależniony od wielkości i przeznaczenia lokalu. Jak zatem prawidłowo i tanio wyposażyć punkt gastronomiczny i tym samym zapewnić funkcjonalność danego miejsca?
Największym zaskoczeniem dla osób, które stawiają pierwsze kroki w gastronomii jest nie tylko koszt wyposażenia, ale przede wszystkim właściwy dobór niezbędnego sprzętu. Każdy typ punktu gastronomicznego wymaga innego wyposażenia. - Najwięcej budżetu pochłania zaopatrzenie kuchni restauracyjnej w konieczne maszyny, np. lodówki, blaty, półki i szafki. Jednak właściwy wybór sprzętu pozwoli zaoszczędzić pieniądze, ułatwi funkcjonowanie całego lokalu oraz usprawni pracę zespołu - tłumacz ekspert z firmy FRIGO SYSTEM w Szczecinie.

Podstawowe elementy wyposażenia

Wyposażenie lokalu gastronomicznego zależy od jego rodzaju i przeznaczenia. Poniżej znajdują się wskazówki dotyczące sprzętów, których nie może zabraknąć w poszczególnych punktach gastronomii.
  • kawiarnia i klubokawiarnia - w tych miejscach niezbędny jest ekspres do kawy, lady lub witryny chłodnicze, chłodziarko-zamrażarka, a także zmywarka i suszarka do naczyń, najlepiej z funkcją wyparzania. Dodatkowo warto zainwestować w specjalistyczny sprzęt, dzięki któremu będzie można rozszerzyć swoją ofertę (np. piec konwekcyjny do podgrzewania ciast, dystrybutor lodów i sokowirówka).
  • bar szybkiej obsługi - w takim punkcie najczęściej korzysta się z półproduktów, dlatego niezbędnym wyposażeniem jest chłodziarko-zamrażarka, grill, zmywarka, szafy chłodnicze do napojów, witryny grzewcze oraz moduły typu HOT-DOG. W celu ułatwienia przygotowywania produktów, warto zainwestować w szatkownice i witryny sałatkowe
  • restauracja - do funkcjonowania tego typu lokalu niezbędna jest oddzielna kuchnia, która musi być wyposażona w odpowiedniej wielkości chłodziarko-zamrażarkę, przynajmniej jedną zmywarkę z funkcją wyparzania i suszenia, urządzenia grzewcze, okap, piec konwekcyjny, a także meble kuchenne - wygodne blaty ze stali nierdzewnej, półki, regały, wózki, zlewozmywak. Dla ułatwienia pracy warto zaopatrzyć się w wyciskarkę, szatkownice i automatyczną obieraczkę.
  • cukiernia i lodziarnia - witryna chłodnicza i dystrybutor do lodów to najważniejsze meble w cukierni i lodziarni. Warto zainwestować w odpowiednio dużą witrynę, która pomieści wszystkie produkty z oferty lokalu. Niezbędny będzie także ekspres do kawy i zaparzacze, a także szafa chłodnicza i sokowirówka.
Oprócz tego każdy lokal gastronomiczny musi być wyposażony w specjalne lady i regały sklepowe, które w dużym stopniu wpływają na pierwsze wrażenie o danym miejscu. Warto również zainwestować w klimatyzację, bez której trudno wyobrazić sobie pracę w kuchni, szczególnie jeśli jest wyposażona w grilla i piec do pizzy. Taki system trzeba także zamontować w sali dla gości.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.