wyposazenie-kawiarnia
17 lipca 2018

Kategoria:
Gastronomia

Elementy wyposażenia punktów gastronomicznych
5 (100%) / 1 głosów

Elementy wyposażenia punktów gastronomicznych

Wyposażenie punktu gastronomicznego to nie lada wyzwanie, zwłaszcza dla osób, które po raz pierwszy otwierają restaurację, bar czy kawiarnię. Warto wiedzieć, że koszt sprzętu, który trzeba zakupić jest uzależniony od wielkości i przeznaczenia lokalu. Jak zatem prawidłowo i tanio wyposażyć punkt gastronomiczny i tym samym zapewnić funkcjonalność danego miejsca?

Największym zaskoczeniem dla osób, które stawiają pierwsze kroki w gastronomii jest nie tylko koszt wyposażenia, ale przede wszystkim właściwy dobór niezbędnego sprzętu. Każdy typ punktu gastronomicznego wymaga innego wyposażenia. – Najwięcej budżetu pochłania zaopatrzenie kuchni restauracyjnej w konieczne maszyny, np. lodówki, blaty, półki i szafki. Jednak właściwy wybór sprzętu pozwoli zaoszczędzić pieniądze, ułatwi funkcjonowanie całego lokalu oraz usprawni pracę zespołu – tłumacz ekspert z firmy FRIGO SYSTEM w Szczecinie.

Podstawowe elementy wyposażenia

Wyposażenie lokalu gastronomicznego zależy od jego rodzaju i przeznaczenia. Poniżej znajdują się wskazówki dotyczące sprzętów, których nie może zabraknąć w poszczególnych punktach gastronomii.

  • kawiarnia i klubokawiarnia – w tych miejscach niezbędny jest ekspres do kawy, lady lub witryny chłodnicze, chłodziarko-zamrażarka, a także zmywarka i suszarka do naczyń, najlepiej z funkcją wyparzania. Dodatkowo warto zainwestować w specjalistyczny sprzęt, dzięki któremu będzie można rozszerzyć swoją ofertę (np. piec konwekcyjny do podgrzewania ciast, dystrybutor lodów i sokowirówka).
  • bar szybkiej obsługi – w takim punkcie najczęściej korzysta się z półproduktów, dlatego niezbędnym wyposażeniem jest chłodziarko-zamrażarka, grill, zmywarka, szafy chłodnicze do napojów, witryny grzewcze oraz moduły typu HOT-DOG. W celu ułatwienia przygotowywania produktów, warto zainwestować w szatkownice i witryny sałatkowe
  • restauracja – do funkcjonowania tego typu lokalu niezbędna jest oddzielna kuchnia, która musi być wyposażona w odpowiedniej wielkości chłodziarko-zamrażarkę, przynajmniej jedną zmywarkę z funkcją wyparzania i suszenia, urządzenia grzewcze, okap, piec konwekcyjny, a także meble kuchenne – wygodne blaty ze stali nierdzewnej, półki, regały, wózki, zlewozmywak. Dla ułatwienia pracy warto zaopatrzyć się w wyciskarkę, szatkownice i automatyczną obieraczkę.
  • cukiernia i lodziarnia – witryna chłodnicza i dystrybutor do lodów to najważniejsze meble w cukierni i lodziarni. Warto zainwestować w odpowiednio dużą witrynę, która pomieści wszystkie produkty z oferty lokalu. Niezbędny będzie także ekspres do kawy i zaparzacze, a także szafa chłodnicza i sokowirówka.

Oprócz tego każdy lokal gastronomiczny musi być wyposażony w specjalne lady i regały sklepowe, które w dużym stopniu wpływają na pierwsze wrażenie o danym miejscu. Warto również zainwestować w klimatyzację, bez której trudno wyobrazić sobie pracę w kuchni, szczególnie jeśli jest wyposażona w grilla i piec do pizzy. Taki system trzeba także zamontować w sali dla gości.