24 lipca 2019

Kategoria:
Gastronomia

Elementy umeblowania dla gastronomii
5 (100%) / 2 głosów

Elementy umeblowania dla gastronomii

Prawidłowe wyposażenie lokalu gastronomicznego w niezbędne sprzęty oraz elementy umeblowania nie jest łatwym zadaniem. Nie tylko należy przestrzegać z góry określonych norm, ale także dopasować wyposażenie zaplecza kuchennego do swoich indywidualnych potrzeb oraz jego metrażu i ewentualnie nietypowego kształtu. Jakimi kryteriami kierować się podczas wyboru mebli gastronomicznych?

Meble gastronomiczne – niezbędne wyposażenie każdej restauracji, baru oraz obiektu zbiorowego żywienia

W lokalach gastronomicznych nie ma miejsca na typowy sprzęt i meble kuchenne. Konieczność utrzymania sterylnej czystości i spełnienia coraz bardziej restrykcyjnych norm wymusza na restauratorach wyposażenie zaplecza kuchennego w specjalnie przystosowane sprzęty oraz profesjonalne meble gastronomiczne. Warto pamiętać, że jakość umeblowania dla gastronomii oraz sprzętów niezbędnych podczas przygotowywania posiłków w ogromnej mierze wpływa na czas wydawania potraw, jakość świadczonych usług oraz sukcesy rynkowe. Prawidłowo wyposażone i umeblowane zaplecze kuchenne gwarantuje komfort pracy kucharzy, a także znacząco skraca czas wydawania posiłków i nieważna jest tutaj wielkość lokalu oraz rodzaj serwowanych przez niego dań.

Umeblowanie dla gastronomii – jak wyposażyć zaplecze kuchenne?

Odpowiednio dobrane meble gastronomiczne pozwalają na szybkie przygotowanie posiłków nawet dla dużej liczby klientów. Co więcej, gwarantują one nie tylko poprawę funkcjonowania kuchni, ale także zapewniają bezpieczeństwo podczas przechowywania produktów spożywczych oraz wyposażenia kuchennego – wyjaśnia ekspert z firmy Belmag.

Zaplecze kuchenne powinno zostać wyposażone względem indywidualnych potrzeb oraz z zachowaniem zasad dotyczących poszczególnych stanowisk roboczych.

Wyposażanie kuchni zależy przede wszystkim od wielkości przestrzeni, którą dysponujemy i rodzaju serwowanych dań. W kuchni trzeba wydzielić dwie strefy, czyli:

  • kuchnię ciepłą, na której wyposażeniu musi znaleźć się zarówno urządzenia grzewcze, jak i szafki, regały, półki, blaty robocze, stanowiska ze zlewami oraz okapy,
  • kuchnię zimną, gdzie znaleźć muszą się, m.in. stoły robocze, zlewy, urządzenia chłodnicze, szafki, regały oraz półki, a także inne meble i urządzenia pomocnicze.

W przypadku niektórych kuchni niemożliwe jest korzystanie z typowych mebli gastronomicznych ze względu na ograniczenia lokalowe. Wówczas najlepszym wyborem będą meble na zamówienie, które pozwolą w pełni wykorzystać potencjał posiadanej przestrzeni i stworzyć kuchnię dopasowaną do indywidualnych potrzeb.