13 maja 2019

Kategoria:
Gastronomia

Domowy obiad w restauracji? To możliwe!
5 (100%) / 1 głosów

Domowy obiad w restauracji? To możliwe!

Jesteś miłośnikiem pysznej, domowej kuchni, ale nie masz czasu na gotowanie ze względu na codzienne obowiązki? Dobrym rozwiązaniem jest udanie się na domowy obiad do restauracji. Czy jednak jakość oferowana przez obecne na rynku gastronomicznym lokale faktycznie przypomina domową kuchnię polską? Zobacz, czym kierować się przy wyborze restauracji, aby dobrze zjeść.

Typowe dania domowe – czyli jakie?

Domowy obiad zazwyczaj kojarzy się z rosołem. To jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jednak warto zauważyć, że takich tradycyjnych dań jest zdecydowanie więcej. Jeżeli masz ochotę na domowy obiad, wybieraj lokale, w których króluje bardzo proste menu. Wówczas możesz mieć pewność, że to, co otrzymujesz, przygotowane jest z lokalnych produktów. Wśród zup można wymienić tutaj:

  • barszcz,
  • żurek,
  • zupę pomidorową.

Charakterystyczna dla Polski jest także zupa ogórkowa, o którą ciężko w innych krajach. Jednak domowe jedzenie to nie tylko zupy. Wśród popularnych drugich dań na czele stoi kotlet schabowy lub mielony – z ziemniakami i zasmażaną kapustą czy buraczkami ćwikłowymi. Oczywiście wszystkie te dania najlepiej smakują, kiedy podane są w domu i przygotowane z troską. Czasem jednak warto skusić się na zamówienie ich w lokalnej restauracji.

Dobra restauracja – według jakich kryteriów ją wybierać?

Jak zauważa pracownik Restauracji Gospa Ejo:

Bardzo często powtarza się, że dobre jedzenie obroni się samo. Faktycznie jest w tym dużo prawdy. Lokale, które oferują bardzo dobrą kuchnię, zbierają także pozytywne opinie klientów, które obecnie bez problemu można sprawdzić w Internecie – dodaje.

Znajdują się one bezpośrednio na stronach restauracji, na portalach społecznościowych lub na portalach wyświetlających ranking lokali w okolicy. Przed wyborem lokalu, do którego się udasz lub z którego zamówisz jedzenie – sprawdź opinie, aby się nie rozczarować.

Na co zwrócić uwagę podczas wyboru lokalu?

Oprócz opinii klientów warto także zwrócić uwagę na kilka innych kwestii. Przede wszystkim wielkość serwowanych porcji. Wybierając się na obiad, warto wiedzieć, czy zamawiając zupę i drugie danie nie otrzymasz zbyt dużej ilości jedzenia jak na swoje możliwości. Wiele restauracji serwujących domowe obiady proponuje naprawdę ogromne porcje i zdarza się, że jednym daniem najedzą się dwie osoby. Jeżeli wybierasz się do restauracji sam, zwróć uwagę na możliwość zapakowania tego, czego nie zjesz na wynos – to obecnie bardzo często stosowana praktyka. Nie bez znaczenia będą również ceny serwowanych dań. Domowy obiad, nawet najlepszej jakości nie powinien być ogromnym wydatkiem. Najczęściej można spotkać się z przedziałem cenowym 25-35 złotych za dwudaniowy obiad, chociaż wiele zależy tutaj od lokalizacji restauracji.

Pęd codziennego życia sprawia, że nie zawsze znajdujemy tyle czasu na gotowanie, ile byśmy chcieli. W dzisiejszych czasach nie jest to jednak problem, z którym nie można sobie poradzić. Wystarczy wybrać odpowiedni lokal i zamówić domowy obiad albo udać się do restauracji i zrelaksować przy najlepszych daniach kuchni tradycyjnej.