Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dlaczego warto korzystać z oferty regionalnych browarów?
Niepowtarzalny smak piwa
Na początku przyjrzymy się wspomnianej już na wstępie zalecie, czyli niepowtarzalnemu smakowi piwa. Do tej pory piliśmy niemal identyczne produkty, bez względu na markę, którą wybraliśmy. Smak złotego trunku prawie niczym się nie wyróżniał, bez względu na to, którą wzięliśmy z półki butelkę. Teraz chcemy sięgać dalej, kosztować nowych produktów, testować nieznane smaki. To jest też jeden z głównych powodów, dla których branża piwna się rozwija i może nam oferować coraz więcej. Oferty regionalnych piw zaskakują. W końcu, w odróżnieniu od piw masowych, otrzymujemy swoisty trunek, charakteryzujący się zróżnicowaniem smaku. Nie oznacza to, że wszystkie piwa nam posmakują, ale jak przyjemne jest szukanie, kosztowanie i trafianie na prawdziwe perełki, do których chcemy wracać. A piwo przestaje być dodatkiem do grilla, ale staje się trunkiem, którym chcemy cieszyć się samodzielnie.Tradycyjne metody warzenia piwa
Regionalne browary stawiają na tradycyjne metody warzenia piwa, dlatego też smaki ich trunków są inne, niepowtarzalne. Browarnik stale pracuje nad własnym dziełem, nadając mu swoisty charakter. Wielka skala produkcji w piwowarniach stawiających na masowe wytwarzanie piwa, jest skomputeryzowana. Chociaż komputer myli się dużo rzadziej niż człowiek, to przecież inna może być partia słodu, inna jakość chmielu, inny rodzaj drożdży, a ustawione parametry są cały czas takie same. W browarze wielkoprzemysłowym testowanie produktu to spoglądanie na monitor i wyświetlane dane – w regionalnych browarach nad piwem czuwa się samodzielnie. W tym przypadku piwa można nawet nazwać produktem emocjonalnym, ponieważ jest starannie doglądany, tak, aby bursztynowy trunek był jak najlepszy.Nie oznacza to, że wielkie browary upadną . One również rozwijają się, chcą oferować niestandardowe produkty i spełniać oczekiwania klientów. Jednak to regionalne browary budzą największe zaciekawienie i to ich produktów chcemy próbować – komentuje nasz ekspert z Browaru Pilsweizer.
Naturalne surowce
Trzeba również podkreślić, że regionalne browary stawiają na surowce pochodzenia naturalnego. Tak samo jak wielkie browary dbają o ich jakość, ale korzystają z regionalnych, mniej przetworzonych produktów, w tym z naturalnego słodu. Browarnie przemysłowe z kolei wykorzystują surowce niesłodowane, a naturalny chmiel zastępują ekstraktem chmielowym. Ma być taniej, szybciej, ale niekoniecznie – lepiej. Regionalne browary starają się podążać za oczekiwaniami smakoszy trunku. W celu wzbogacenia smaku używają granulatu z szyszek chmielowych (szyszki mogłyby zatykać zacier), w większości nie używają też konserwantów. Chociaż przez to piwo ma krótszy termin spożycia, to w niczym nie przeszkadza. W końcu piwa nie kupujemy na zapas, piwo smakujemy, bo mamy coraz większą świadomość tego, co jemy, pijemy i chcemy wybierać mądrze.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana