browar-regionalny
18 czerwca 2018

Kategoria:
Gastronomia

Dlaczego warto korzystać z oferty regionalnych browarów?
5 (100%) / 2 głosów

Dlaczego warto korzystać z oferty regionalnych browarów?

Oferty regionalnych browarów rosną w siłę. Jednym z powodów jest rozsmakowanie się Polaków w piwie. To szczególnie zauważalne w okresie letnim, kiedy trudno jest się nam obyć bez butelki chłodnego trunku na grillu czy na innych imprezach pod chmurką. Drugim powodem jest chęć próbowania nowych, oryginalnych smaków piw. Dlaczego jeszcze warto korzystać z oferty regionalnych browarów?

Niepowtarzalny smak piwa

Na początku przyjrzymy się wspomnianej już na wstępie zalecie, czyli niepowtarzalnemu smakowi piwa. Do tej pory piliśmy niemal identyczne produkty, bez względu na markę, którą wybraliśmy. Smak złotego trunku prawie niczym się nie wyróżniał, bez względu na to, którą wzięliśmy z półki butelkę. Teraz chcemy sięgać dalej, kosztować nowych produktów, testować nieznane smaki. To jest też jeden z głównych powodów, dla których branża piwna się rozwija i może nam oferować coraz więcej.

Oferty regionalnych piw zaskakują. W końcu, w odróżnieniu od piw masowych, otrzymujemy swoisty trunek, charakteryzujący się zróżnicowaniem smaku. Nie oznacza to, że wszystkie piwa nam posmakują, ale jak przyjemne jest szukanie, kosztowanie i trafianie na prawdziwe perełki, do których chcemy wracać. A piwo przestaje być dodatkiem do grilla, ale staje się trunkiem, którym chcemy cieszyć się samodzielnie.

Tradycyjne metody warzenia piwa

Regionalne browary stawiają na tradycyjne metody warzenia piwa, dlatego też smaki ich trunków są inne, niepowtarzalne. Browarnik stale pracuje nad własnym dziełem, nadając mu swoisty charakter. Wielka skala produkcji w piwowarniach stawiających na masowe wytwarzanie piwa, jest skomputeryzowana. Chociaż komputer myli się dużo rzadziej niż człowiek, to przecież inna może być partia słodu, inna jakość chmielu, inny rodzaj drożdży, a ustawione parametry są cały czas takie same. W browarze wielkoprzemysłowym testowanie produktu to spoglądanie na monitor i wyświetlane dane – w regionalnych browarach nad piwem czuwa się samodzielnie. W tym przypadku piwa można nawet nazwać produktem emocjonalnym, ponieważ jest starannie doglądany, tak, aby bursztynowy trunek był jak najlepszy.

Nie oznacza to, że wielkie browary upadną. One również rozwijają się, chcą oferować niestandardowe produkty i spełniać oczekiwania klientów. Jednak to regionalne browary budzą największe zaciekawienie i to ich produktów chcemy próbować – komentuje nasz ekspert z Browaru Pilsweizer.

Naturalne surowce

Trzeba również podkreślić, że regionalne browary stawiają na surowce pochodzenia naturalnego. Tak samo jak wielkie browary dbają o ich jakość, ale korzystają z regionalnych, mniej przetworzonych produktów, w tym z naturalnego słodu. Browarnie przemysłowe z kolei wykorzystują surowce niesłodowane, a naturalny chmiel zastępują ekstraktem chmielowym. Ma być taniej, szybciej, ale niekoniecznie – lepiej. Regionalne browary starają się podążać za oczekiwaniami smakoszy trunku. W celu wzbogacenia smaku używają granulatu z szyszek chmielowych (szyszki mogłyby zatykać zacier), w większości nie używają też konserwantów. Chociaż przez to piwo ma krótszy termin spożycia, to w niczym nie przeszkadza. W końcu piwa nie kupujemy na zapas, piwo smakujemy, bo mamy coraz większą świadomość tego, co jemy, pijemy i chcemy wybierać mądrze.