ryby wedzone
8 lutego 2016

Kategoria:
Gastronomia

Oceń post

Dlaczego warto jeść ryby wędzone?

Nie od dziś wiadomo, że ryby dostarczają nam wielu ważnych składników odżywczych. Stają się coraz bardziej popularne – szczególnie współcześnie, kiedy coraz więcej ludzi zaczyna dbać o swoje zdrowie, a co za tym idzie – również o to, co jedzą. Warto wiedzieć, jakie ryby faktycznie posiadają drogocenne składniki odżywcze, a z jakich jednak zrezygnować. Sposobem na zdrowe i zarazem smaczne przyrządzenie ryb jest ich uwędzenie. To jednocześnie najstarsza z metod ich konserwacji. Dlaczego wędzone ryby są tak zdrowe?

Ryby wędzone a smażone

Nie zawsze jest tak, że przygotowana ryba faktycznie zapewni nam dużo składników odżywczych i mineralnych. Może się okazać, że wskutek niektórych sposobów przygotowania straciły one swoje najważniejsze składniki. W Polsce ryby najczęściej smaży się na olejach, które zawierają wiele kwasów omega-6. Popularnym z nich, wykorzystywanym przy tego typu potrawach, jest olej słonecznikowy. Smażenie na nim ryb powoduje utratę przez nie wszystkich kwasów omega-3, które są podstawowym składnikiem, dla którego w ogóle powinniśmy spożywać ryby. Kiedy mamy wybierać pomiędzy smażonymi a wędzonymi, najlepiej wybierać te drugie, które w tej materii bezsprzecznie wygrywają z pierwszymi.

Dlaczego powinniśmy jeść wędzone ryby?

Tak przygotowane ryby są źródłem pełnowartościowego białka. Ono z kolei jest bardzo ważnym elementem pożywienia. Dlatego musimy zadbać o to, aby znalazło się w naszej regularnej diecie, a co za tym idzie – musimy jeść wędzone ryby. Podczas wędzenia wysoka temperatura niszczy bakterie i podsusza mięso, nadając mu niepowtarzalny smak i aromat. W wędzonej rybie mamy co prawda jedynie 40% do 60% kwasów omega-3 w porównaniu z jej oryginalną postacią, ale jest to wciąż więcej, niż w rybie smażonej na oleju słonecznikowym, gdzie zawartość tych substancji jest równa 0.

Istotny jest sposób wędzenia

Kiedy decydujemy się na zakup wędzonych ryb, dobrze jest się najpierw dowiedzieć, jaką metodą zostały uwędzone. Do wyboru są dwie – elektryczna i naturalna. Bezpieczniejsza jest ta pierwsza, ponieważ w trakcie tej drugiej, gdzie rybę wędzi się dymem, mogą się w niej odkładać różne substancje smoliste. Po spożyciu takiej ryby substancje te będą się odkładały w naszym układzie pokarmowym.

Ryba wędzona a świeża

Jedna i druga mają swoich zwolenników i przeciwników. Niektórzy są zdania, że wędzona posiada substancje rakotwórcze, inni natomiast twierdzą, że to świeża może się przyczynić do zachorowań. Prawda jest taka, że jedząc rybę wędzoną, bardziej na tym korzystamy niż ryzykujemy, więc możemy bez obaw regularnie ją spożywać, na przykład raz w tygodniu. Jeśli jednak wolimy świeżą rybę, warto pamiętać o tym, że jej mięso bardzo szybko się psuje, więc musimy kupować je tylko w sprawdzonych miejscach, co do których mamy pewność, że oferują zawsze świeże produkty. Takim miejscem, oferującym świeże ryby, są Delikatesy Rybne Krewetka, znajdujące się w Gdańsku.

Rybę warto jeść właściwie pod każdą postacią. Nawet osoby, które zazwyczaj nie lubią spożywać tego rodzaju mięsa, na pewno znajdą taki sposób przyrządzenia, który będzie odpowiadał najbardziej kapryśnym gustom. Mogą to być ryby wędzone, smażone – ale nie na oleju słonecznikowym – pieczone bądź nawet surowe czy marynowane w zalewach różnej maści. Zasada jest jedna – muszą być one świeże. Świeże ryby oraz owoce morza, gotowe do przyrządzania na wiele sposobów, dostarczają Delikatesy Rybne Krewetka.