3 września 2019

Kategoria:
Gastronomia

Dlaczego Polacy kochają chińszczyznę?
5 (100%) / 1 głosów

Dlaczego Polacy kochają chińszczyznę?

Wśród smaków kulinarnych preferowanych przez Polaków kuchnia azjatycka zajmuje jedno z czołowych miejsc, obok dań amerykańskich i włoskich. Potrawy ze świata stanowią dziś ciekawe uzupełnienie dla dań tradycyjnie polskiej kuchni, wciąż cenionej także przez młode pokolenie. Chińszczyzna jest dostępna nie tylko w dużych miastach, ale również w miejscach mocno od nich oddalonych. Dzięki temu jeśli tylko ktoś chce jej spróbować, może sobie na to pozwolić, również jej ceny są zwykle przystępne.

Kuchnia chińska: co ją wyróżnia?

Warto na początku zaznaczyć, że Chiny to ogromny kraj o bogatych i zróżnicowanych tradycjach kulinarnych – dlatego niekoniecznie potrawy serwowane na ich jednym krańcu będą równie popularne gdzie indziej. Widoczne są różnice między kuchnią pekińską, kantońską, szanghajską, syczuańską czy hunańską. Głównym składnikiem dań kuchni chińskiej jest niewątpliwie ryż, choć są też regiony, gdzie kluczowym składnikiem jest makaron. Dużą popularnością cieszą się w Chinach: tofu, sos sojowy, pieprz syczuański, ocet ryżowy, grzyby mun, grzyby shitake oraz sos hoisin i sos ostrygowy. Serwowane dania są najczęściej smażone. Inną cechą charakterystyczną tej kuchni, zwłaszcza w porównaniu z naszą rodzimą, jest fakt, że jada się w niej mniej mięsa, a więcej warzyw i owoców. Warto tu też wspomnieć o chińskim zwyczaju jedzenia pałeczkami, który rozprzestrzenił się właściwie na całym świecie.

Ciekawe dodatki

Wielu sympatyków mają też w naszym kraju ciekawe dodatki do potraw takie jak zielona herbata, która jest smaczna i zdrowa. Chińczycy nie wyobrażają sobie nie zacząć dnia inaczej niż łykiem swojej ulubionej herbaty. Inną wartą wspomnienia ciekawostką są tamtejsze słodycze takie jak kulki z ciasta ryżowego czy ciastka z zielonej herbaty. Tamtejsze słodycze niewątpliwe różnią się od tych europejskich, co dla osób poszukujących oryginalnych, orientalnych smaków może być dużym atutem.

Chińszczyzna nie tylko z Chin

Na koniec warto zauważyć, że dania nazywane w Polsce potocznie chińszczyzną mogą oznaczać nie tylko tradycyjne potrawy chińskie, ale też inne dania kuchni krajów azjatyckich: Indii, Japonii czy Wietnamu. Dlatego wybierając lokal na posiłek czy zamawiając dowóz do domu, warto się upewnić, czy serwowane dania to właśnie nasze ulubione przysmaki kuchni chińskiej. A jeśli chodzi o przyczyny popularności tych potraw wśród Polaków: na pewno są to ciekawe smaki odmienne od naszych tradycji kulinarnych oraz związana z nimi szczypta egzotyki. Jeśli do tego lokal serwujący takie dania ma ciekawy wystój nawiązujący klimatem do tych rejonów Azji, możemy zjeść smaczny, zdrowy i niedrogi posiłek, czując się przy tym jakbyśmy byli na wycieczce w Pekinie albo Szanghaju.