Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czyściwa papierowe stosowane w gastronomii
Czyściwami nazywamy rozmaite materiały, które wykorzystywane są do usuwania zabrudzeń, a zatem zaliczyć możemy do nich np. materiałowe ściereczki. Niestety, szmatka zrobiona ze starej koszulki nie jest w stanie zapewnić ani wysokiej chłonności, wymaganej w nowoczesnych zakładach przemysłowych, ani higieny niezbędnej podczas pracy z produktami spożywczymi. Dlatego w profesjonalnych zastosowaniach wykorzystuje się czyściwa papierowe.
Czym jest czyściwo papierowe?
Najprostszym sposobem do opisania czyściw papierowych jest porównanie ich do zwykłych papierowych ręczników. Różnica polega przede wszystkim na trwałości, gdyż każdy listek czyściwa wyprodukowany jest z kilku bardzo mocnych warstw, które nie rozdzielają się tak łatwo, jak ma to miejsce w przypadku zwykłych ręczników z papieru.
Duża wytrzymałość i chłonność czyściw pozwala wykorzystywać je na różne sposoby. Za ich pomocą możemy szybko usunąć z powierzchni tłuste zabrudzenia, wypolerować powierzchnię na sucho, a także doczyścić zaschnięte plamy przy użyciu wody z detergentem – mówi ekspert z hurtowni środków czystości Aseopaper.
Przemysłowe czyściwa papierowe produkuje się z materiałów różnego pochodzenia. Wykorzystać można makulaturę, a także celulozę i włókninę. Poszczególne rodzaje czyściw sprawdzają się w różnych zastosowaniach.
Czyściwa dla gastronomii
Gastronomia należy do najbardziej wymagających branż, szczególnie pod względem higieny. Wszystkie elementy, które mogą wejść w kontakt z żywnością, muszą spełniać surowe wymogi systemu HACCP (Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli). Oznacza to, że praca w restauracyjnej kuchni wymaga stałej dbałości o czystość, przy czym konieczne jest korzystanie wyłącznie z certyfikowanych, w pełni bezpiecznych środków higienicznych i akcesoriów.
Właściwie dobrane czyściwo do restauracji jest elementem absolutnie niezbędnym w kuchni, gdzie panuje ciągły pośpiech, a uniknięcie zabrudzeń jest nieuniknione. Do bieżącego oczyszczania kuchennych blatów sprawdzają się czyściwa celulozowe. Szukając materiału odpowiedniego również do polerowania szkła gastronomicznego czy usuwania drobnych zachlapań na przygotowanym do podania talerzu, warto sięgać po czyściwa bezpyłowe, takie jak np. VIPER 200.
Oczywiście w kuchni nie może zabraknąć również ręczników papierowych. Są one tańsze od czyściw i przydadzą się tu na pewno, biorąc pod uwagę częstotliwość, z jaką muszą myć ręce pracownicy restauracji. Duży ułatwieniem w używaniu czyściw i ręczników są profesjonalne podajniki do mocowania na ścianie oraz stojące.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana