Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czym są fondanty?
Fondant, czyli inaczej masa cukrowa lub lukier plastyczny to półprodukt wykorzystywany w cukiernictwie. Używa się go do pokrywania ciast i tortów, tworzenia różnego rodzaju dekoracji, ale również do nadziewania czekoladek i pralinek. Za pomocą masy cukrowej możemy stworzyć imponujące ozdoby dla naszych wypieków. Jak powstają i czym charakteryzują się fondanty?
Często główną atrakcją imprezy jest tort. Nie wyobrażamy sobie bez niego ważniejszych uroczystości, typu urodziny czy wesela. Z racji tego, że jest on ważnym elementem uroczystości warto zadbać, by był wyjątkowy. Wówczas z pomocą przychodzą nam fondanty.
Z czego składa się masa fondantowa?
Lukier plastyczny składa się głównie z cukru. Stanowi on nieraz 90% gotowego wyrobu. Po dodaniu różnego rodzaju dodatków poziom cukru w gotowej masie zmniejsza się, ale nadal jest on dość wysoki.
U producentów półproduktów cukierniczych, takich jak na przykład Holger Food można znaleźć dwa rodzaje fondantów. Jeden z nich to fondant wodny. Jest to półprodukt cukierniczy gotowy do użycia, zazwyczaj nie wymaga on dodatkowej obróbki. Można dodać do niego aromaty lub barwniki, w zależności od potrzeb produkcyjnych dla danego wyrobu. Fondant wodny ma jednak krótszy termin ważności do spożycia, ponieważ ze względu na obecność wody szybciej dochodzi w nim do rozwoju mikroorganizmów czy pleśni.
Fondant w proszku może być natomiast przechowywany dłużej, jednak do jego użycia wymagane jest dodanie wody. Daje to jednak możliwość samodzielnego dopasowania odpowiedniej konsystencji potrzebnej dla wyrobów cukierniczych.
Zastosowanie fondantów
Masa cukrowa ma szerokie zastosowanie w cukiernictwie. W produkcji przemysłowej może służyć jako składnik nadzienia czekoladek czy pralin. Ugniatanie masy za pomocą specjalnych narzędzi, a także dodanie do niej tłuszczu powoduje, że staje się ona puszysta i staje się doskonałym nadzieniem produktów cukierniczych. Tak przygotowany fondant doskonale łączy się z innymi dodatkami, takimi jak barwniki czy aromaty, a także owoce lub wiórki kokosowe.
Z lukru plastycznego powstają również doskonałe dodatki do ciast i tortów. Z racji tego, że masa jest podatna na kształtowanie można z niej stworzyć dowolne kształty. Tworzy się je z podgrzanego do odpowiedniej temperatury fondantu, który następnie zastyga przyjmując określony kształt.
Fondant może również służyć jako glazura. W zależności od potrzeb możemy nałożyć gęstą, białą glazurę lub po uprzednim podgrzaniu jedynie cienką, półprzezroczystą warstwę. Po dodaniu barwników spożywczych bez problemu uzyskamy glazurę również w innych kolorach. Należy jednak pamiętać o odpowiednich proporcjach, ponieważ nieodpowiednia ilość barwnika może spowodować stwardnienie, a tym samym kruszenie się masy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana