Czym powinno się charakteryzować dobre mięso wołowe i wieprzowe
23 lipca 2018

Kategoria:
Gastronomia

Czym powinno się charakteryzować dobre mięso wołowe i wieprzowe?
5 (100%) / 1 głosów

Czym powinno się charakteryzować dobre mięso wołowe i wieprzowe?

Mięso od stuleci stanowi podstawę naszej diety. Jest niezbędne w prawidłowym rozwoju, oraz dostarcza szereg składników odżywczych, przyczyniających się do prawidłowego wzrostu tkanek oraz mięśni. Coraz częściej jednak, z powodu masowej produkcji, na rynek trafia mięso niskiej jakości. Zaopatrujemy się w nie zazwyczaj w supermarketach, rzadziej zaglądając do tradycyjnych sklepów masarskich. Jak zatem rozpoznać dobre mięso wołowe i wieprzowe?

Przechadzając się wśród chłodni oraz lodówek działów mięsnych zarówno hipermarketów, jak i mniejszych sklepów spożywczych, zakupu mięsa dokonujemy w pośpiechu, często nie przywiązując wielkiej wagi do dokonywanego wyboru, sugerując się jedynie datą ważności. Tymczasem dobre mięso wołowe i wieprzowe wyróżnia się pewnymi charakterystycznymi cechami. Wiedząc, czym się kierować przy zakupie, dokonamy odpowiedniego wyboru.

Wołowina wołowinie nierówna

Chociaż nieco mniej popularna od wieprzowiny, wołowina jest często kupowana przez Polaków. Zanim włożymy mięso do zakupowego koszyka, sprawdźmy jego kolor. Dobre mięso wołowe powinno być krwistoczerwone i powinny być widoczne na nim przerosty. Jeśli jest świeże, będą one jasno białe, jeśli mięso pochodzi od starego osobnika, wówczas będą miały barwę żółtą, związaną z wysoką zawartością elastyny. Jego powierzchnia powinna być wilgotna, a zapach delikatny.

Wieprzowina bez ściemy

Dobre mięso wieprzowe z kolei powinno mieć barwę od jasnego różu po czerwień; im młodszy osobnik, tym będzie ono jaśniejsze. Zwróćmy uwagę, czy kolor danego kawałka jest jednolity na całej powierzchni. Nie kupujmy mięsa z widocznymi przebarwieniami lub którego kolor wpada w żółty lub brązowo odcień. Świadczy to bowiem o niewłaściwie przeprowadzonym uboju, nieświeżości towaru oraz próbach chemicznego go odmłodzenia. Wieprzowina wysokiej jakości będzie chuda i nieścięngista, bez widocznych węzłów chłonnych, a także sucha w dotyku, jędrna oraz twarda. Podejrzenia powinno wzbudzić u nas mięso wilgotne, może to bowiem oznaczać, że zostało wzmocnione o substancje chemiczne, mające na celu zwiększenie jego obojętności. Zwracajmy uwagę na polskich producentów i kupujmy mięso w sklepach masarskich, a nie hipermarketach. Wiele bowiem zakładów mięsnych, jak na przykład zakład mięsny Borowina Broszki, oferuje swoim klientom najwyższej jakości mięso wołowe i wieprzowe, z gwarancją jakości.

Chcąc kupić dobre mięso wołowe i wieprzowe, powinniśmy kierować się zatem kilkoma podstawowymi kryteriami. Są to kolor mięsa, jego zapach, ilość tłuszczu oraz ścięgien, a także jędrność oraz wilgotność. W jego składzie nie powinno znaleźć się zbyt dużo substancji chemicznych czy wzmacniaczy smaku. W końcu dobre mięso zarówno wieprzowe i wołowe to takie, które jest oznaczone symbolami PQS (polskie systemy jakości) oraz IFS BRC (zachodnie systemy jakości). Warto być świadomym konsumentem, po to, aby dokonywać wyborów, jak najlepiej służących naszemu zdrowiu.