Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czym jest orkisz
Charakterystyka orkiszu
Orkisz to jeden z gatunków zboża będący odmianą pszenicy. Charakterystyczne są jego luźne kłosy, a także łamliwe osadki. Uprawa tego zboża nie nastręcza większych trudności i jest coraz bardziej rozpowszechniona. Chociaż mogłoby się wydawać, że orkisz jest stosunkowo nowym rozwiązaniem, w rzeczywistości tradycja jego użytkowania jest bardzo długa i sięga czasów starożytnych. Przez lata jednak ten gatunek był nieco zapomniany, aby dzisiaj stać się istotnym elementem rewolucji żywieniowej i nie tylko. Z czego to wynika?Sekret rosnącej popularności orkiszu tkwi w jego walorach zdrowotnych. – Tłumaczy przedstawiciel firmy Diogra, której specjalnością są produkty orkiszowe. - Ta odmiana pszenicy dostarcza bowiem ważnych wartości odżywczych, takich jak białka, dobrze przyswajalny gluten, tłuszcz i składniki mineralne oraz witaminy. Na uwagę zasługują zwłaszcza zawarte w orkiszu nienasycone kwasy tłuszczowe, cynk, miedź, potas, błonnik, a także witaminy z grupy A, B, PP oraz E. Spożywanie orkiszu przyczynia się w efekcie do kompleksowej poprawy funkcjonowania organizmu, w tym wzmocnienia układu krążenia, odporności oraz układu nerwowego.
Orkisz - zastosowania
Podobnie jak inne zboża, również orkisz ma wiele zastosowań w szeroko pojętej branży spożywczej. Podstawę stanowi tu oczywiście mąka orkiszowa, z której wytwarza się chleby, makarony, ciasta i inne produkty orkiszowe. Ponadto zboże to dostępne jest również w formie kaszy, otrębów oraz płatków. Jak się jednak okazuje, orkisz to produkt związany nie tylko z żywieniem. Jego plewy doskonale nadają się bowiem jako ekologiczny materiał na wypełnienia, np. kołder czy poduszek.Orkisz orkiszowi nierówny
Wybierając produkty orkiszowe, warto sięgać po te, które pochodzą ze sprawdzonych upraw. Powinny to być gospodarstwa rolne wykorzystujące ekologiczne metody produkcji żywności, a nie korzystające z pestycydów czy metali ciężkich. Dzięki temu możemy mieć pewność, że smak produktów orkiszowych będzie wyjątkowy, a przede wszystkim dostarczą one niezbędnych wartości odżywczych. Ekologiczna żywność produkowana na bazie orkiszu to cenny składnik zdrowej diety.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana