Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czy warto używać śmietanki do zupy?
Nie ma co się ograniczać
Dla wielu osób czyni to sprawę jasną: śmietana do zup i sałatek, a śmietanka – do ciast i deserów. Jest to niestety cokolwiek daleko idące uproszczenie. To jak powiedzieć: białe wino do ryby, a czerwone do mięsa. Generalnie coś jest na rzeczy, ale gdy spytać znawcę, okaże się, że są ryby, do których warto napić się wina czerwonego, i mięsa, które warto połączyć z białym. Podobnie ze śmietaną i śmietanką. Ta ostatnia właśnie z uwagi na delikatniejszy smak może nadać zabielonej nią zupie wyjątkowego charakteru.Cenne składniki odżywcze
Najlepiej w tym celu użyć śmietanki o zawartości tłuszczu 18%. Ma ją w swojej ofercie chociażby „ROTR” Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie. Taka zawartość tłuszczu sprawia, że śmietanka idealnie łączy się z zupą, subtelnie ją zagęszczając, a także wzbogacając jej smak i własności odżywcze. Nie wolno bowiem zapominać o zawartych w tłuszczu mlecznym kwasach omega-6 i omega-3 w optymalnych proporcjach oraz innych cennych składnikach, takich jak witaminy, fosfolipidy, wapń czy koenzym Q10.Jak uniknąć zwarzenia
Kluczowe jest tylko umiejętne dodanie śmietanki do zupy. Co prawda zwarzona śmietanka zachowuje wszystkie najistotniejsze walory, prezentuje się jednak nieco gorzej. Łatwo na szczęście uniknąć tego efektu, łącząc najpierw śmietankę z kilkoma łyżkami zupy, a dopiero następnie dodając całość do garnka. Jeśli stosujemy tylko śmietankę, trzeba zdjąć go z gazu, zanim zupa się znów zagotuje. Jeśli natomiast chcemy dodatkowo ją zagęścić przez wymieszanie śmietanki z mąką, ponowne zagotowanie będzie wręcz konieczne. Pamiętajmy też, że im mniej tłuszczu w śmietance, tym łatwiej o jej zwarzenie!Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana