Artykuł sponsorowany

Czy warto używać śmietanki do zupy?

Czy warto używać śmietanki do zupy?
Być może dopiero stawiasz swoje pierwsze kroki w kulinarnym świecie, poznając rozmaite tricki i tajniki szefów kuchni. Być może gotowanie nie ma przed tobą już wielu tajemnic, ale wcześniej nie przyszło ci nawet do głowy, by zastanawiać się nad tym, dlaczego pewne rzeczy robi się tak, a nie inaczej. Czy warto używać śmietanki do zupy? My odpowiadamy. Na wstępie dobrze poczynić pewne rozróżnienie. Śmietanka od śmietany różni się przede wszystkim sposobem produkcji, a co za tym idzie – również niektórymi właściwościami. Śmietankę otrzymuje się wskutek mechanicznego odwirowania fazy tłuszczowej z mleka, a następnie poddaje pasteryzacji i na koniec ewentualnie jeszcze homogenizuje. Śmietanę natomiast uzyskuje się ze śmietanki przez dodanie kultur bakterii kwasu mlekowego lub ukwaszenie jej w naturalny sposób. Zarówno śmietana jak i śmietanka mogą mieć konsystencję gęstszą bądź rzadszą, obie występują też w różnych wariantach, jeśli chodzi o procentową zawartość tłuszczu – aczkolwiek najwięcej, bo aż 36%., znajdziemy go wyłącznie w śmietance (idealnie nadaje się więc ona do ubijania). W związku jednak ze wspomnianym procesem kwaszenia śmietana ma od śmietanki nieco bardziej kwaśny smak.

Nie ma co się ograniczać

Dla wielu osób czyni to sprawę jasną: śmietana do zup i sałatek, a śmietanka – do ciast i deserów. Jest to niestety cokolwiek daleko idące uproszczenie. To jak powiedzieć: białe wino do ryby, a czerwone do mięsa. Generalnie coś jest na rzeczy, ale gdy spytać znawcę, okaże się, że są ryby, do których warto napić się wina czerwonego, i mięsa, które warto połączyć z białym. Podobnie ze śmietaną i śmietanką. Ta ostatnia właśnie z uwagi na delikatniejszy smak może nadać zabielonej nią zupie wyjątkowego charakteru.

Cenne składniki odżywcze

Najlepiej w tym celu użyć śmietanki o zawartości tłuszczu 18%. Ma ją w swojej ofercie chociażby „ROTR” Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie. Taka zawartość tłuszczu sprawia, że śmietanka idealnie łączy się z zupą, subtelnie ją zagęszczając, a także wzbogacając jej smak i własności odżywcze. Nie wolno bowiem zapominać o zawartych w tłuszczu mlecznym kwasach omega-6 i omega-3 w optymalnych proporcjach oraz innych cennych składnikach, takich jak witaminy, fosfolipidy, wapń czy koenzym Q10.

Jak uniknąć zwarzenia

Kluczowe jest tylko umiejętne dodanie śmietanki do zupy. Co prawda zwarzona śmietanka zachowuje wszystkie najistotniejsze walory, prezentuje się jednak nieco gorzej. Łatwo na szczęście uniknąć tego efektu, łącząc najpierw śmietankę z kilkoma łyżkami zupy, a dopiero następnie dodając całość do garnka. Jeśli stosujemy tylko śmietankę, trzeba zdjąć go z gazu, zanim zupa się znów zagotuje. Jeśli natomiast chcemy dodatkowo ją zagęścić przez wymieszanie śmietanki z mąką, ponowne zagotowanie będzie wręcz konieczne. Pamiętajmy też, że im mniej tłuszczu w śmietance, tym łatwiej o jej zwarzenie!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.