smietana-do-zupy
13 lipca 2018

Kategoria:
Gastronomia

Czy warto używać śmietanki do zupy?
5 (100%) / 1 głosów

Czy warto używać śmietanki do zupy?

Być może dopiero stawiasz swoje pierwsze kroki w kulinarnym świecie, poznając rozmaite tricki i tajniki szefów kuchni. Być może gotowanie nie ma przed tobą już wielu tajemnic, ale wcześniej nie przyszło ci nawet do głowy, by zastanawiać się nad tym, dlaczego pewne rzeczy robi się tak, a nie inaczej. Czy warto używać śmietanki do zupy? My odpowiadamy.

Na wstępie dobrze poczynić pewne rozróżnienie. Śmietanka od śmietany różni się przede wszystkim sposobem produkcji, a co za tym idzie – również niektórymi właściwościami. Śmietankę otrzymuje się wskutek mechanicznego odwirowania fazy tłuszczowej z mleka, a następnie poddaje pasteryzacji i na koniec ewentualnie jeszcze homogenizuje. Śmietanę natomiast uzyskuje się ze śmietanki przez dodanie kultur bakterii kwasu mlekowego lub ukwaszenie jej w naturalny sposób.

Zarówno śmietana jak i śmietanka mogą mieć konsystencję gęstszą bądź rzadszą, obie występują też w różnych wariantach, jeśli chodzi o procentową zawartość tłuszczu – aczkolwiek najwięcej, bo aż 36%., znajdziemy go wyłącznie w śmietance (idealnie nadaje się więc ona do ubijania). W związku jednak ze wspomnianym procesem kwaszenia śmietana ma od śmietanki nieco bardziej kwaśny smak.

Nie ma co się ograniczać

Dla wielu osób czyni to sprawę jasną: śmietana do zup i sałatek, a śmietanka – do ciast i deserów. Jest to niestety cokolwiek daleko idące uproszczenie. To jak powiedzieć: białe wino do ryby, a czerwone do mięsa. Generalnie coś jest na rzeczy, ale gdy spytać znawcę, okaże się, że są ryby, do których warto napić się wina czerwonego, i mięsa, które warto połączyć z białym. Podobnie ze śmietaną i śmietanką. Ta ostatnia właśnie z uwagi na delikatniejszy smak może nadać zabielonej nią zupie wyjątkowego charakteru.

Cenne składniki odżywcze

Najlepiej w tym celu użyć śmietanki o zawartości tłuszczu 18%. Ma ją w swojej ofercie chociażby „ROTR” Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie. Taka zawartość tłuszczu sprawia, że śmietanka idealnie łączy się z zupą, subtelnie ją zagęszczając, a także wzbogacając jej smak i własności odżywcze. Nie wolno bowiem zapominać o zawartych w tłuszczu mlecznym kwasach omega-6 i omega-3 w optymalnych proporcjach oraz innych cennych składnikach, takich jak witaminy, fosfolipidy, wapń czy koenzym Q10.

Jak uniknąć zwarzenia

Kluczowe jest tylko umiejętne dodanie śmietanki do zupy. Co prawda zwarzona śmietanka zachowuje wszystkie najistotniejsze walory, prezentuje się jednak nieco gorzej. Łatwo na szczęście uniknąć tego efektu, łącząc najpierw śmietankę z kilkoma łyżkami zupy, a dopiero następnie dodając całość do garnka. Jeśli stosujemy tylko śmietankę, trzeba zdjąć go z gazu, zanim zupa się znów zagotuje. Jeśli natomiast chcemy dodatkowo ją zagęścić przez wymieszanie śmietanki z mąką, ponowne zagotowanie będzie wręcz konieczne. Pamiętajmy też, że im mniej tłuszczu w śmietance, tym łatwiej o jej zwarzenie!