Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Charakterystyka kuchni myśliwskiej.
Najlepsze składniki
Kuchnia myśliwska bazuje na składnikach pozyskiwanych podczas polowań na dzikie gatunki zwierząt. To właśnie zwierzyna łowna, obejmująca wykwintne i szczególnie cenione rodzaje mięs, stanowi serce tej gastronomii. Polska kuchnia myśliwska opiera się w dużej mierze na gatunkach, takich jak dzik, sarna czy jeleń. Dużą popularnością cieszy się również dzikie ptactwo, m. in. dzikie kaczki, gęsi, kuropatwy czy bażanty. Te gatunki mięs różnią się znacząco od tych pochodzących ze zwierząt hodowlanych, co wynika z odmiennego sposobu życia dzikiej zwierzyny, w tym innej diety i większej aktywności. Warto jednak pamiętać, że istotne znaczenie w kuchni łowieckiej ma nie tylko mięso.Kuchnia myśliwska to przede wszystkim starannie wyselekcjonowane mięso pochodzące ze zwierzyny łownej, ale nie tylko. – Mówi przedstawiciel restauracji Zajazd Hetman w Kroczycach na terenie jury Krakowsko-Częstochowskiej. – Łowieckie tradycje kulinarne bazują także na innych składnikach pochodzących z lasu, w tym zwłaszcza na grzybach, takich jak kurki, borowiki czy podgrzybki. Na szczególną uwagę zasługują przyprawy, takie jak jałowiec, liście wiśni czy szałwii. W przygotowywaniu dań myśliwskich istotną rolę odgrywają również lokalne produkty przyrządzane według domowych receptur, zwłaszcza nabiał, np. śmietana, miody oraz alkohole, w tym nalewki. Wysokiej jakości składniki pozwalają tworzyć wykwintne dania oparte na staropolskich tradycjach łowieckich.
Tradycyjne receptury
Dania kuchni myśliwskiej wyróżniają nie tylko starannie wyselekcjonowane składniki bazujące na dziczyźnie, ziołach oraz lokalnych warzywach i owocach, ale charakterystyczny jest też dla nich sposób przygotowania. Podstawą kuchni myśliwskiej jest przede wszystkim odpowiednia obróbka dziczyzny, która wymaga specjalnego traktowania. Renomowani szefowie kuchni, znający tajniki staropolskich receptur, starannie marynują, peklują i bejcują mięso, przygotowują solanki i zalewy. W tej kuchni istotną rolę odgrywa również szpikowanie mięsa. Odpowiednie przygotowanie dziczyzny to sekret kuchni myśliwych, dzięki któremu uzyskuje się soczyste, pełne smaku mięso. Do najpopularniejszych rodzajów obróbki dziczyzny należy pieczenie, zwłaszcza na ogniu, np. na ruszcie. W ten sposób przygotowuje się udźce, np. z sarny, dzika czy jelenia. Do tego niezbędnym elementem dania są wykwintne sosy oraz dodatki w postaci lokalnych warzyw lub popularnych zwłaszcza na południu Polski klusek. Tak przygotowanie danie to elegancki poczęstunek na specjalne okazje. Nic więc dziwnego, że kuchnia myśliwska wraca do łask, a staropolskie potrawy znowu goszczą na naszych stołach.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana