18 października 2017

Kategoria:
Gastronomia

Charakterystyka dzielarek do bułek
5 (100%) / 1 głosów

Charakterystyka dzielarek do bułek

Techniczna obsługa produkcji – nauka

Nauką technicznej obsługi produkcji określa się trzy główne gałęzie edukacji – to użytkowanie maszyn oraz urządzeń, które służą do wytwarzania oraz obróbki produktów półpiekarskich, użytkowanie maszyn, które służą bezpośrednio do wypieku oraz do konfekcjonowania pieczywa, a także użytkowanie maszyn i urządzeń magazynowych. Uczeń musi umieć także posługiwać się dokumentacją techniczno-ruchową omówionych sprzętów, odczytywać oznakowanie instalacji w zakładzie piekarskim i korzystać z przepisów oraz norm, które obowiązują w piekarskiej produkcji.

Formowanie kęsów ciasta i obróbka

Formowanie kęsów ciasta, czyli dzielenie i kształtowanie, w malutkich zakładach może odbywać się ręcznie, jednak nawet drobne piekarnie chętnie korzystają z pojedynczych maszyn (które mogą być łączone w zestawy) lub zmechanizowanych linii. Urządzenia możemy podzielić na te o działaniu ciągłym i o działaniu okresowym. Ogólne zasady maszynowego dzielenia ciasta w teorii są bardzo proste. Masa ciasta dzielona jest wg znanej objętości – odcina się i odważa tzw. kęsy. Ciasto możemy wtłoczyć do komory pomiarowej, a regulując wielkość komory, zmieniamy masę kęsa. Drugi sposób – dzielarka odcina wstęgę ciasta, a następnie nóż odcina z niej kęsy.

Dzielarko-zaokrąglarki do ciasta

Ręczne dzielarki wieńcowe dzielą ciasto na kęsy wtórne za pomocą wysuwanego noża, który tworzy tzw. gniazda o jednakowej objętości. W zależności od położenia noża wieńcowego, dzielarki tego typu możemy podzielić na górne i dolne. Dzielarko-zaokrąglarki, jak sama nazwa wskazuje, służą do dzielenia i zaokrąglania kęsów ciasta.

Tego typu urządzenia mogą być automatyczne lub półautomatyczne. W urządzeniach półautomatycznych podział masy odbywa się ręcznie lub mechanicznie, a zaokrąglanie automatycznie. Maszyny skonstruowane wg najnowszej wiedzy technicznej i praktycznej mogą dzielić i zaokrąglać ciasta różnego rodzaju, o różnej garze – mówi nam przedstawiciel firmy GUZ TECHNIKA PIEKARNICZA z Siemianowic Śląskich.

Urządzenia nie wymagają specjalnej obsługi, są też łatwe w czyszczeniu ze względu na prosty dostęp do głowicy oraz noży. By praca z maszyną była wygodniejsza, możemy ją wyposażyć w specjalny wózek jezdny – urządzenie staje się mobilne, można swobodnie i bez wysiłku przemieszczać ją po zakładzie. Nowoczesna technika piekarnicza pozwala na znacznie większą wydajność, stąd duże zainteresowanie tą branżą nawet wśród niewielkich przedsiębiorców.