2 października 2017

Kategoria:
Gastronomia

Jakie cechy powinien posiadać dobry okap gastronomiczny?
5 (100%) / 1 głosów

Jakie cechy powinien posiadać dobry okap gastronomiczny?

Okap gastronomiczny to urządzenie wspomagające właściwe działanie instalacji wentylacyjnej w kuchniach domowych oraz profesjonalnych pomieszczeniach gastronomicznych. Jego głównym zadaniem jest usuwanie nadmiaru ciepła wraz z zanieczyszczeniami w formie pary czy tłuszczów, co pozwala na zachowanie czystości na stanowiskach pracy. Aby wybrać odpowiedni okap, należy zwrócić uwagę na szereg cech takich jak wygląd, gabaryty konstrukcji, wydajność pracy czy dostęp do szybu wentylacyjnego. Najważniejsze cechy okapów prezentujemy niżej. Zapraszamy do lektury.

Okap, a tryb wykonywanej pracy

Wśród okapów gastronomicznych, wyróżniamy konstrukcje pracujące jako wyciąg lub pochłaniacz. W przypadku wyciągu, dochodzi do zasysania zanieczyszczonego powietrza i wydalania go na zewnątrz poprzez przewód wentylacyjny (tzw. obieg otwarty). Pochłaniacz działa natomiast w obiegu zamkniętym. Co to oznacza w praktyce? Po wstępnym przefiltrowaniu i oczyszczeniu powietrza ze wszelkich tłuszczów, zapachów oraz dymu, jest ono ponownie wdmuchiwane do kuchni. Co ważne, każdy okap może pracować jako wyciąg, lecz nie każdy posiada funkcje pochłaniacza (z uwagi na nieobecność filtrów węglowych).

Konstrukcje okapów gastronomicznych

Okapy różnią się wyglądem. Sporym zainteresowaniem klientów cieszą się okapy gastronomiczne przyścienne, umożliwiające dość prosty montaż. Takimi rozwiązaniami dysponuje m.in. firma Belmag z Wrocławia. Pod względem designerskim i technicznym, możemy też wyróżnić okapy: wyspowe, teleskopowe, podszafkowe, szafkowe, narożne, uchylne, blatowe czy rustykalne. Oczywiście nie każdy okap pasuje zawsze i wszędzie. Dość bezpiecznym rozwiązaniem są okapy uniwersalne, możliwe do instalacji pod szafką bądź samodzielnego montażu na ścianie. Przed wyborem konkretnego modelu opłaca się skonsultować się ze specjalistami. Nie warto zwracać uwagi wyłącznie na design okapu, jako że bardzo ładnie wyglądające urządzenie może okazać się zwyczajnie niefunkcjonalne.

Wymiary okapu, czyli dopasowanie do kuchenki

Wymiary okapu muszą być dopasowane do szerokości kuchenki. Przeważnie mamy do czynienia z okapami w trzech standardach – 60 cm (najpopularniejsze), 70 cm oraz 90 cm. Oczywiście w sprzedaży znajdziemy konstrukcje niestandardowe, 50- czy 120-centrymetrowe.

Jeśli decydujemy się na okap przyścienny, istnieje też możliwość doboru wysokości maskownika, tzw. komina. Zależy ona od wysokości kuchni, która w większości przypadków wynosi 2,5 metra. Najczęściej spotykamy się jednak z maskownikami rozsuwanymi, pozwalającymi na dobór długości do kuchni o wysokościach niestandardowych – objaśnia przedstawiciel firmy Belmag, producenta okapów i wyposażenia dla gastronomii.

Wydajność pracy urządzenia

Wydajność pracy okapów gastronomicznych jest mierzona w m3/h. Z tego względu, przed wyborem konkretnego urządzenia należy określić kubaturę pomieszczenia, w którym ma być ono zainstalowane. Przyjmuje się, że dobry okap jest w stanie przerobić w ciągu godziny sześciokrotną pojemność kuchni. Niektórzy producenci świadomie zawyżają wydajność swoich okapów w podawanych parametrach technicznych. Najlepszym świadectwem jakości jest tzw. wydajność rzeczywista, obliczania w oparciu o pracę na poszczególnych biegach okapu (odpowiadają one za regulację prędkości pracy urządzenia, bazując na sile ssącej).

Inne parametry techniczne

Wymienione wyżej cechy nie wyczerpują tematu. Przed zakupem okapu warto zwrócić uwagę na szereg innych właściwości. Należą do nich m.in. głośność pracy urządzenia (powinna ona oscylować w granicach 30-50 dB), średnica wylotu okapu (najczęściej mamy do czynienia ze średnicami 12 i 15 cm), a także funkcje i wyposażenie dodatkowe (oświetlenie, czujniki czyszczenia, sensory zapachu, wyłączniki czasowe, wyświetlacze ciekłokrystaliczne itd.). Wybór nowoczesnych okapów jest naprawdę spory. Przed podjęciem decyzji warto zastanowić się dwa razy, aby w pełni cieszyć się możliwościami zakupionego sprzętu.