catering
23 marca 2018

Kategoria:
Gastronomia

Cechy dobrego cateringu
5 (100%) / 1 głosów

Cechy dobrego cateringu

Życie w biegu nie sprzyja przygotowywaniu smacznych, domowych posiłków. Również przekąski na imprezy, czy to domowe, czy to firmowe, wolimy zamawiać, aby mieć więcej czasu na ustalenie innych szczegółów przyjęcia. Ale czy zawsze możemy mieć pewność, że zamówione rarytasy będą nie tylko ładnie wyglądać, ale i świetnie smakować? Powinniśmy nauczyć rozpoznawać firmy oferujące dobry catering. Jakie są jego cechy?

 Kompleksowa obsługa

Pierwsze, na co powinniśmy liczyć w firmie cateringowej, to kompleksowość obsługi. Zazwyczaj zamawiamy gotowe potrawy na ważne uroczystości, bankiety i konferencje. Nie chcielibyśmy wtedy częstostować gości, ale raczej skupić się na rozmowie z nimi i zapewnieniu jak najprzyjemniej spędzonego czasu. Dlatego dobry catering musi gwarantować zarówno dostarczenie dań, jak też całościowe przygotowanie imprezy i jej obsługę. Zamawiający nie powinien o nic się martwić. Najlepsi są w stanie obsłużyć kilkudniowe wydarzenia! Nie przegap takich ofert, warto z nich korzystać.

Profesjonalizm w kontaktach z klientem

Bardzo istotny jest również profesjonalizm w kontaktach klientem. Osoba zainteresowana cateringiem powinna móc o każdej porze skontaktować się z firmą, aby dopiąć ostatnie szczegóły zamówienia czy poinformować o zmieniającej się liczbie gości. Oczywiście, są pewne ograniczenia czasowe – na kilka godzin przed wydarzeniem nawet najlepsza firma cateringowa może odmówić zmian w zarezerwowanych potrawach. I wtedy nie powinniśmy zgłaszać żadnego sprzeciwu. Co więcej, istotne są różne formy kontaktu. Nie tylko telefoniczny, ale również – internetowy. W dzisiejszych czasach obowiązkowa jest strona www, na której klient znajdzie wszystkie niezbędne informacje dotyczące rodzaju obsługiwanych imprez czy możliwości dostosowania się do szczególnych wymagań dietetycznych.

Smaczne i świeże posiłki

Oczywiście nie można zapomnieć o jakości samych dań. Doświadczona i renomowana firma zajmująca się cateringiem nie dostarczy nam posiłków, które wstydzilibyśmy się podać.

Najważniejsza jest świeżość produktów – to ona w głównej mierze ma wpływ na wygląd i smak całego dania – podkreśla nasz rozmówca, właściciel Bistro Jajko Cafe&Księgarnia, zajmującego się m.in. cateringiem w Warszawie.

I w zasadzie to kluczowa cecha, mówiąca o profesjonalności firmy. Dania przygotowane ze świeżych, wysokiej jakości produktów, ładnie pachną, smakują i wyglądają. Ceniona przez klientów firma cateringowa przygotuje je z niezwykłą starannością. Zwróćmy też uwagę na menu – powinno być różnorodne, ale nie przesadzone. Najlepsze są potrawy, które zachwycają prostotą, a jednocześnie głębią smaku.