pexels-photo-52570
27 grudnia 2016

Kategoria:
Gastronomia

Burgery dla wegan – poznaj najciekawsze propozycje
5 (100%) / 1 głosów

Burgery dla wegan – poznaj najciekawsze propozycje

Burgery to danie, które dostępne jest wyłącznie dla tych, którzy jedzą mięso?

Niekoniecznie! Dziś prawdziwym hitem – zarówno, gdy chodzi o potrawy w restauracjach, jak i jedzenie na dowóz są wegeburgery. A więc takie, które mogą bez wyrzutów sumienia spożywać również jarosze. Smak jest niepowtarzalny!

Burgery dla wegan powstać mogą na wiele sposobów. Kluczem do sukcesu jest oczywiście sam kotlet. Wbrew pozorom i stereotypom, powstaje nie tylko z klasycznej i uwielbianej przez wegan i wegetarian soi czy ciecierzycy oraz soczewicy, ale także z przeróżnych odmian kasz i kombinacji tych składników. Smak? Doskonały! Zwłaszcza w połączeniu z odpowiednimi kompozycjami dodatków. Jeśli marzy Ci się takie właśnie jedzenie na dowóz – oto kilka inspirujących kombinacji. To pomysły na lunch czy kolację również dla tych, którzy na co dzień od mięsa nie stronią.

W poszukiwaniu klasycznego smaku

Zdecydowałeś się na wegański tryb życia, ale mimo wszystko tęsknisz za klasyczną bułką z kotletem? Nawet jeśli mięso już do Ciebie nie przemawia, możesz się cieszyć bardzo zbliżonym do niego aromatem, a przy okazji – odżywiać się zdrowiej.

W burgerowniach, które serwują swoje dania w wersji wege, znajdziesz burgery, które robi się z kombinacji soczewicy, buraka oraz kaszy jaglanej. Dlaczego? Nie tylko ze względu na piękny, czerwonawy odcień, ale i intensywny smak. A do tego bułka z sezamem, wegański ser, warzywne dodatki – np. ogórki konserwowe i cebula plus bezjajeczny majonez, musztarda i… gotowe!

Orientalne kombinacje

Po co poprzestawać na odwzorowywaniu klasycznych smaków, skoro burgery wegetariańskie i wegańskie mogą dostarczyć zupełnie nowych doświadczeń Twojemu podniebieniu? Zwłaszcza, że restauracje przygotowujące to jedzenie na dowóz zazwyczaj puszczają wodze fantazji i oferują naprawdę wymyślne propozycje.

Przykłady?

Burger z boczniaka – grzyba, który w smaku przypomina mięso. Połączony z klasycznymi dodatkami stanowi typowo polską propozycję, która łączy niecodzienny, grzybowy aromat z mięsnym… bez mięsa.

Wolisz coś bardziej egzotycznego? Może więc skusisz się na burgera z selera, orzechów włoskich i kaszy jaglanej lub tego przygotowanego z jarmużu, kaszy jaglanej oraz pestek dyni? Smakują świetnie, np. w połączeniu z ostrym, meksykańskim sosem lub papryczkami jalapeno, a także z salsą z awokado.

A może burger z tofu? Ten typowo azjatycki i wegetariański składnik także dobrze sprawdza się w burgerach. W wersjach bardzo oryginalnych, burger z tofu łączony jest np. z imbirem, kolendrą czy wasabi, by nadać mu bardziej oryginalnego smaku.

Jak widać, fantazyjnych połączeń smakowych nie brakuje. Można powiedzieć więcej: wegeburgery to bardzo wykwintne jedzenie na dowóz, które za każdym razem może zaskoczyć zupełnie nowym smakiem. Bez względu więc na to, czy jesteś mięsożercą, czy też nie – koniecznie skosztuj tego modnego specjału. Jego popularność zdecydowanie nie jest przypadkowa!