4 stycznia 2019

Kategoria:
Gastronomia

Barszcz w butelce. Kryteria wyboru
5 (100%) / 1 głosów

Barszcz w butelce. Kryteria wyboru

W polskiej tradycji nieodzownym elementem obiadu jest zupa, a do zup, które często przygotowujemy, bez wątpienia zaliczają się barszcze. Barszcz biały czy barszcz czerwony może zastąpić cały posiłek, pod warunkiem, że będzie przygotowany z wartościowych składników. Do jego ugotowania możemy wykorzystać barszcz w butelce. Jak wybrać odpowiedni produkt, który zagwarantuje nam najlepszy smak i najwyższą jakość?

Porównaj skład barszczów w butelce

Przede wszystkim musimy porównać skład wybranych barszczów w butelce. Co mogą, a czego na pewno nie powinny zawierać? Nie wybierajmy barszczu, który w swoim składzie posiada:

  • wzmacniacze smaku,
  • sztuczne aromaty,
  • syrop glukozowo-fruktozowy,
  • substancje konserwujące,
  • chemiczne dodatki zaczynające się literą „E”.

Jeśli widzimy jeden/kilka z tych składników na etykiecie, taki barszcz na pewno nie powinien znaleźć się w naszym garnku. Wybierajmy te, które zawierają jak najwięcej naturalnych składników. W przypadku barszczu czerwonego będą to oczywiście czerwone buraki (z selerem, zielem angielskim, liściem laurowym i czosnkiem), a w przypadku barszczu białego – zakwas z wody, mąki żytniej, mąki pszennej i czosnku. Dostępne są również produkty bezglutenowe, w których zakwas z mąki pszennej zostaje zastąpiony zakwasem z mąki ryżowej i gryczanej białej.

Gdzie kupić produkty najwyżej jakości?

Najwyżej jakości produkty znajdziemy w firmach, które wytwarzają przetwory oparte wyłącznie na naturalnych składnikach. Jedną z nich jest Rodzinne Przetwórstwo Owoców i Warzyw „Kinga”. Korzysta się tam wyłącznie z najwyższej jakości produktów, oferując najlepszy smak bez ulepszaczy i konserwantów.
Naturalne barszcze w butelce nie zawierają konserwantów i nie są one poddawane procesowi pasteryzacji, przez co na powierzchni może pojawić się osad. Produkty należy przechowywać w temperaturze 0-18 stopni Celsjusza.

Jak ugotować barszcz z butelki?

Ugotowanie barszczu z butelki jest bardzo proste. Z tym zadaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz – naprawdę nie potrzeba wielu umiejętności! Wystarczy tylko wlać zawartość butelki do gotowego wywaru, przygotowanego z:

  • kości na wywar, np. żeberek lub skrzydełek kurczaka,
  • marchewki,
  • korzenia pietruszki lub selera,
  • cebuli,
  • świeżych ziół, w tym lubczyku,
  • ząbków czosnku.

Pierwszym krokiem jest przygotowanie wywaru z kości, a kolejnym – po około 30 minutach – dodanie warzyw. Po następnych 10 minutach możemy dodać barszcz z butelki i delikatnie go podgrzać (nie zagotować!). Zupę przyprawiamy wedle uznania. Smacznego, będzie pysznie!