16 października 2017

Kategoria:
Gastronomia

Bankiet firmowy – co warto wiedzieć o organizacji?
5 (100%) / 1 głosów

Bankiet firmowy – co warto wiedzieć o organizacji?

Wybór odpowiedniego miejsca na bankiet firmowy

Decyzja o tym, gdzie odbędzie się bankiet firmowy, nie należy do najłatwiejszych. Do wyboru mamy zarówno restauracje, sale konferencyjne w hotelach i inne, nieco bardziej oryginalne miejsca. Wybór miejsca w dużej mierze zależy od liczby naszych gości i charakteru spotkania. Organizując mały, kameralny bankiet dla najbliższych współpracowników z pewnością nie będziemy mieli problemu ze znalezieniem sali odpowiedniej wielkości oraz jej rezerwacją.

Jeśli natomiast organizujemy duży bankiet dla wielu gości, powinniśmy już na kilka miesięcy wcześniej zacząć rozglądać się za odpowiednim miejscem. Warto także pomyśleć z wyprzedzeniem o wynajęciu zespołu muzycznego oraz przygotowaniu pamiątkowych upominków dla gości. Można oczywiście zlecić te czynności firmie, która ma w tym doświadczenie, na przykład firmie cateringowo-eventowej Sala Weselna Inspiro.

Ustalenie liczby gości i rozdanie zaproszeń

Kiedy już mamy wybraną salę na bankiet, należy zrobić listę gości, których chcemy na niego zaprosić. Tutaj także warto działać z odpowiednim wyprzedzeniem i postarać się, aby zaproszenia dotarły do gości na co najmniej miesiąc przed planowanym wydarzeniem. Pozwoli to wszystkim uczestnikom bankietu na odpowiednie zorganizowanie się i zagwarantuje nam liczne przybycie gości. Zaproszenia możemy zarówno przesłać pocztą, jak i wręczyć je osobiście. Ta druga opcja z pewnością będzie jednak znacznie milej widziana przez naszych gości, dlatego jeśli mamy taką możliwość, warto z niej skorzystać.

Ustalenie menu i wynajęcie firmy cateringowej

Kolejnym ważnym elementem organizacji bankietu firmowego jest także ustalenie menu. Najlepiej będzie, jeśli przygotowanie jedzenia powierzymy zaufanej firmie cateringowej. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że jedzenie będzie świeże, ładnie przygotowane oraz dostarczone na czas. Organizatorzy większego bankietu powinni rozważyć także skorzystanie z profesjonalnej usługi kelnerskiej, którą świadczy większość firm cateringowych. Dobrym rozwiązaniem na bankiet formowy jest także tzw. szwedzki stół z przekąskami i napojami, którymi nasi goście będą mogli raczyć się w trakcie imprezy.