12 maja 2017

Kategoria:
Gastronomia

ABC higieny w kuchni restauracyjnej
5 (100%) / 1 głosów

ABC higieny w kuchni restauracyjnej

W restauracji musi być czysto. Co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Niedoczyszczona restauracja powinna spodziewać się szybkiej ucieczki klientów. Dla jakości obsługi ma znaczenie też to, co zakryte przed oczami gości, czyli stan kuchni. Czysta, uporządkowana kuchnia to jeden z warunków sprawnej pracy, a to przekłada się na walory smakowe dań i czas obsługi.

Każdy odpowiada za siebie

Role w restauracyjnej kuchni są jasno podzielone. Każdy ma inne kompetencje i w ich zakresie się porusza. Nie może być mowy o tym, że szef kuchni zmywa, a osoba zmywająca bierze się za doprawianie. Każdy ma wykonywać jak najlepiej swoje zadanie, a szef kuchni jest tu dyrygentem, który zestraja pracę każdego z osobna w dynamiczną symfonię. Goście otrzymują w ten sposób idealnie zgrane dania przyrządzone tak szybko i czysto, jak to możliwe.

Ponieważ każdy odpowiada za swoją pracę, to samo dotyczy stanowisk. Każdy kucharz sprząta swój kawałek kuchni, pomocnicy sprzątają pomieszczenia gospodarcze, osoba zmywająca dba o „zmywak”, zaś szef kuchni czuwa nad tym, aby każdy wywiązał się ze swoich zadań. Po zakończeniu dnia pracy kuchnia ma być tak samo czysta, jak była rano.

Profesjonalne rozwiązania dla gastronomii

Ponieważ w restauracyjnej kuchni przyrządza się dania dla wielu osób, trzeba dbać o najwyższy stopień czystości. Służą temu profesjonalne preparaty do czyszczenia dla gastronomii. Są one znacznie bardziej skoncentrowane niż te, których używamy w warunkach domowych. Dzięki temu pozostają wydajne, a koszty utrzymania czystości nie przeciążają budżetu restauracji.

W utrzymaniu czystości restauracyjnego zaplecza pomagają też profesjonalne sprzęty dla gastronomii. Wykorzystane w nich materiały oraz formy sprawiają, że codzienne wielokrotne przemywanie z użyciem detergentów i wody nie czyni żadnej szkody. Czystości sprzyjają także dedykowane urządzenia, takie jak np. zmywarki dla gastronomii, które są w stanie sprostać zarówno ilościowym, jak i jakościowym wymogom branży co do czystości naczyń. Więcej profesjonalnego sprzętu dla kuchni branży HoReCa znajdziesz na www.fagorindustrial.pl.