kategoria: Gastronomia

17 maja 2017 Gastronomia

Zaopatrzenie piekarni – podstawowe informacje

Pieczywo to podstawa diety znacznej większości obywateli – trudno wyobrazić sobie bez niego wiele posiłków. Do jego wytwarzania na masową skalę wykorzystywana jest cała gama różnorodnych urządzeń. Oto kilka z więcej ...

16 maja 2017 Gastronomia

Czy do obiektu gastronomicznego warto kupić urządzenia z komisu, czy nowe

Założenie lokalu gastronomicznego i jego późniejsze prowadzenie jest związane z dużą ilością wydatków, których znaczna część spowodowana jest koniecznością pełnego wyposażenia kuchni. Ceny profesjonalnego sprzętu potrafią być bardzo wysokie, dlatego więcej ...

12 maja 2017 Gastronomia

ABC higieny w kuchni restauracyjnej

W restauracji musi być czysto. Co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Niedoczyszczona restauracja powinna spodziewać się szybkiej ucieczki klientów. Dla jakości obsługi ma znaczenie też to, co zakryte przed więcej ...

11 kwietnia 2017 Gastronomia

W jaki sposób wykorzystać mięso wołowe? Praktyczne porady

Mięso wołowe stanowi coraz większą konkurencję dla szerzej rozpowszechnionej wieprzowiny i drobiu. Poszczególne elementy tuszy wołowej cechują się sporą przydatnością kulinarną i są w stanie sprostać gustom najwybredniejszych smakoszy. Pieczone, więcej ...

3 marca 2017 Gastronomia

Wartości odżywcze mięsa z kurczaka

Polacy uwielbiają mięso z kurczaka i pod względem ilości spożywania jest ono drugim najpopularniejszym rodzajem mięsa, zaraz po wieprzowinie. Czy jednak jest ono naprawdę tak zdrowe jak się często o więcej ...

31 stycznia 2017 Gastronomia

Najlepszy przyjaciel barmana, czyli słów kilka o kostkarce do lodu

Najlepszy przyjaciel barmana, czyli słów kilka o kostkarce do lodu Serwowanie schłodzonych napojów alkoholowych i bezalkoholowych jest istotną częścią działalności restauracji, barów, klubów i dyskotek. Co więcej, zyski osiągane z więcej ...

27 grudnia 2016 Gastronomia

Burgery dla wegan – poznaj najciekawsze propozycje

Burgery to danie, które dostępne jest wyłącznie dla tych, którzy jedzą mięso? Niekoniecznie! Dziś prawdziwym hitem – zarówno, gdy chodzi o potrawy w restauracjach, jak i jedzenie na dowóz są więcej ...

kawa-z-mlekiem 25 sierpnia 2016 Gastronomia

Kawa z mlekiem czy bez?

Kawa stała się dla wielu z nas niezbędnym atrybutem codzienności. Niektórzy piją ją dla przyjemności, podczas relaksu w samotności lub spotkań z przyjaciółmi, inni nie wyobrażają sobie zacząć dnia bez więcej ...

uprawa kukurydzy 16 sierpnia 2016 Gastronomia

Jak uprawiać kukurydzę?

Kukurydza jest niezwykle cenną rośliną. Jej kolby stanowią dobre źródło pożywienia zarówno dla ludzi, jak i zwierząt. W pierwszym przypadku nadaje się do spożycia po ugotowaniu lub uprażeniu, w drugim więcej ...

catering 27 czerwca 2016 Gastronomia

Rodzaje usług cateringowych

Pod pojęciem cateringu rozumiemy obsługę gastronomiczną zleceniodawcy w wyznaczonym przez niego miejscu – obejmuje ona nie tylko przyrządzanie i transport potraw, ale również przygotowanie odpowiedniej zastawy i podawanie dań. Ze więcej ...

Witaj

Poradnik pkt.pl to ogromna baza wiedzy i potrzebnych wskazówek. Naszym celem jest dać Ci odpowiedź na wszystkie nurtujące pytania oraz udzielić praktycznych porad. W wyszukiwaniu odpowiednich zapytań pomagają poszczególne kategorie. Dzięki nim szybko i w łatwy sposób odnajdziesz propozycje na spędzenie wieczoru albo wyjazd na urlop, pomysły na zaskakujący prezent dla bliskiej osoby, a także inne potrzebne na co dzień informacje związane z kategoriami zdrowie i uroda, dom i ogród, elektronika, finanse, gastronomia, moda, motoryzacja, rozrywka i sport. Jeśli nie wiesz, jaki kupić aparat albo sprzęt narciarski, sięgnij po cenne wskazówki. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak dbać o zdrowie, nic prostszego! Znajdź rozwiązanie każdego problemu!

poradnik.pkt.pl 2015