kategoria: Gastronomia

Garmaż na zamówienie. Kiedy i dlaczego warto? 17 grudnia 2017 Gastronomia

Garmaż na zamówienie. Kiedy i dlaczego warto?

Tytułowy garmaż to nic innego, jak wszelkiego rodzaju zimne przekąski z mięsa, ryb i warzyw, a także kanapki, sosy zimne, przekąski gorące i dania barowe. Przyjmuje się, że wyroby garmażeryjne więcej ...

27 października 2017 Gastronomia

W jaki sposób bezpiecznie kupować grzyby?

Zalety grzybów Grzyby są cenione za ich charakterystyczny smak i aromat. W polskiej kuchni można znaleźć wiele potraw przyrządzanych na bazie grzybów lub z ich dodatkiem. Grzyby można przygotować na więcej ...

18 października 2017 Gastronomia

Charakterystyka dzielarek do bułek

Techniczna obsługa produkcji – nauka Nauką technicznej obsługi produkcji określa się trzy główne gałęzie edukacji – to użytkowanie maszyn oraz urządzeń, które służą do wytwarzania oraz obróbki produktów półpiekarskich, użytkowanie więcej ...

16 października 2017 Gastronomia

Bankiet firmowy – co warto wiedzieć o organizacji?

Wybór odpowiedniego miejsca na bankiet firmowy Decyzja o tym, gdzie odbędzie się bankiet firmowy, nie należy do najłatwiejszych. Do wyboru mamy zarówno restauracje, sale konferencyjne w hotelach i inne, nieco więcej ...

16 października 2017 Gastronomia

Po czym rozpoznać dobre wino?

Rocznik Wokół wina przez dziesięciolecia narosło wiele mitów, zacznijmy więc od ich obalenia. Po pierwsze, wciąż sporo osób uważa, że im wino starsze, tym lepsze. Przekonanie takie bierze się pewnie więcej ...

10 października 2017 Gastronomia

Tajemnice kuchni kaukaskiej

Kraina Kaukazu leży na pograniczu Europy i Azji, toteż regionalna kuchnia pełna jest wpływów różnych kultur – zauważa nasz rozmówca z łódzkiej restauracji Lawasz. Różnorodność znajdziemy też wśród składników, z więcej ...

2 października 2017 Gastronomia

Jakie cechy powinien posiadać dobry okap gastronomiczny?

Okap gastronomiczny to urządzenie wspomagające właściwe działanie instalacji wentylacyjnej w kuchniach domowych oraz profesjonalnych pomieszczeniach gastronomicznych. Jego głównym zadaniem jest usuwanie nadmiaru ciepła wraz z zanieczyszczeniami w formie pary czy więcej ...

25 września 2017 Gastronomia

Na co zwracać uwagę wybierając menu weselne? Porady i podpowiedzi

O pomyślnym przebiegu weselnej biesiady decyduje szereg czynników. Jednym z najważniejszych jest jakość podawanego posiłku. Sprostanie gustom kulinarnym Gości to zadanie niełatwe. Istnieją jednak metody, dzięki którym zadowolimy niemal każdą więcej ...

20 września 2017 Gastronomia

Zastosowanie i właściwości urządzeń chłodniczych

Wzrost standardów przechowywania żywności wywarł spory wpływ na rozwój wyposażenia technologicznego sklepów i punktów gastronomicznych. Współczesne markety, cukiernie czy restauracje to miejsca w których nie możne zabraknąć nowoczesnych urządzeń chłodniczych. więcej ...

24 sierpnia 2017 Gastronomia

Czym się kierować przy wyborze garnków do kuchni?

Garnki to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że od ich jakości zależy nie tylko łatwość gotowania, ale również wartości odżywcze i smak przyrządzanych więcej ...

Witaj

Poradnik pkt.pl to ogromna baza wiedzy i potrzebnych wskazówek. Naszym celem jest dać Ci odpowiedź na wszystkie nurtujące pytania oraz udzielić praktycznych porad. W wyszukiwaniu odpowiednich zapytań pomagają poszczególne kategorie. Dzięki nim szybko i w łatwy sposób odnajdziesz propozycje na spędzenie wieczoru albo wyjazd na urlop, pomysły na zaskakujący prezent dla bliskiej osoby, a także inne potrzebne na co dzień informacje związane z kategoriami zdrowie i uroda, dom i ogród, elektronika, finanse, gastronomia, moda, motoryzacja, rozrywka i sport. Jeśli nie wiesz, jaki kupić aparat albo sprzęt narciarski, sięgnij po cenne wskazówki. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak dbać o zdrowie, nic prostszego! Znajdź rozwiązanie każdego problemu!

poradnik.pkt.pl 2015