26 września 2017

Kategoria:
Dom i ogród

Zalety wkładów piecowych
5 (100%) / 1 głosów

Zalety wkładów piecowych

Zdawałoby się, że piec kaflowy jest reliktem słusznie minionej epoki i już nigdy nie wróci. Tymczasem w odświeżonej zarówno pod względem wizualnym, jak i technologicznym formie na nowo – i to coraz częściej! – gości w polskich mieszkaniach i domach. Nic w tym zresztą dziwnego. Jeśli chodzi o styl, zdecydowanie bije na głowę klasyczne rozwiązania. W porównaniu z kominkiem zaś jest o wiele bardziej wygodny i efektywny. Podstawa to odpowiedni wkład piecowy.

Nowoczesne podejście zakłada wytwarzanie paleniska, masy akumulacyjnej i obudowy niezależnie od siebie, co znacznie ułatwia dostosowanie kształtu i wyglądu źródła ciepła do warunków panujących w danym pomieszczeniu tudzież całym budynku. Masą akumulacyjną nazywamy ceramiczne kanały dymowe albo wypełnione wodą tzw. zbiorniki buforowe, które gromadzą powstające w wyniku spalania ciepło i oddają je potem przez długi czas. Paleniskiem w nowym wydaniu jest zaś właśnie gotowy wkład piecowy.

Trwałość i efektywność

Jest on znacznie bardziej odporny na cieplne obciążenia niż zwykłe wkłady, a temperatura spalania dochodzi w nim nawet do tysiąca stopni Celsjusza – mówi ekspert z produkującej wyroby ze stali nierdzewnej firmy Tokar.

Potencjał grzewczy wkładu piecowego jest więc na tyle duży, że wyposażony weń piec z powodzeniem ogrzeje nie tylko pomieszczenie, w którym został umiejscowiony, ale może też być wyłącznym źródłem ciepła dla całego budynku, a w dodatku podgrzewać wodę użytkową.

Komfort nie tylko cieplny

Jest to zarazem rozwiązanie niezwykle wygodne. 1-2 godziny spalania drewna we wkładzie piecowym dostarcza ciepła na aż 8-12 godzin, co oznacza, że paliwo wystarczy uzupełniać tylko 2-3 razy na dobę. To nawet cztery razy rzadziej niż w przypadku tradycyjnych kominków, które zresztą muszą być aktywne przez cały czas, by utrzymać komfortową temperaturę we wnętrzu.

Kolejną zaletą wkładów piecowych jest również możliwość całkowitej ich automatyzacji. Mogą być bowiem opalane nie tylko drewnem, ale również uzupełnianym ze zmechanizowanego podajnika peletem. Elektroniczne sterowniki zaś potrafią mierzyć temperaturę i na tej podstawie dozować potrzebne do optymalnego spalania ilości powietrza, a także koordynować pracę pieca i ogrzewanego przezeń obiegu wody.

Przyjazne dla zdrowia i środowiska

Spalanie we wkładzie piecowym jest niezwykle wydajne – ilości powstającego wówczas popiołu są na tyle nieduże, że wystarczy usuwać go zaledwie raz na kilka tygodni. Praktycznie całkowite zgazowanie drewna minimalizuje też wytwarzanie szkodliwych dla zdrowia i środowiska substancji lotnych. Wkład piecowy zapewnia przyjazne ogrzewanie też pod tym względem, że inaczej niż w przypadku kominka ciepłe powietrze nie wywołuje gwałtownych ruchów powietrza poruszających kurz. Poza tym łagodne, równomierne promieniowanie ciepła do otoczenia eliminuje zaś ryzyko wystąpienia efektu przegrzania.