28 lutego 2017

Kategoria:
Dom i ogród

Zalety uchylnych podstaw do stołów
5 (100%) / 3 głosów

Zalety uchylnych podstaw do stołów

Uchylne podstawy do stołów to rozwiązanie konstrukcyjne, które może się wydać na pierwszy rzut oka nieco dziwne przeciętnemu człowiekowi, jednak w branży gastronomicznej okazuje się niezastąpione. Możliwość obrócenia blatu do pionu zaczynają coraz częściej doceniać również osoby odpowiedzialne za aranżację przestrzeni biurowych. Na czym polega sukces tego typu mebli?

Składowanie

Jednym z najbardziej oczywistych, a zarazem najważniejszych atutów uchylnych podstaw do stołów jest możliwość takiego ich złożenia, aby zajmowały możliwie mało miejsca. Ma to znaczenie szczególnie w przypadku niewielkich przestrzeni składowych, w których z różnych powodów stoły muszą być przez jakiś czas przechowywane. Jeżeli zaś dysponujemy większymi pomieszczeniami, dzięki tej funkcjonalności będziemy w stanie efektywniej je zagospodarować. Dodatkowym ułatwieniem jest takie wyprofilowanie niektórych modeli, aby możliwe było ich sztaplowanie tudzież ustawianie bezpośrednio obok siebie, co pozwala na maksymalną oszczędność miejsca.

Transport

Ma to również znaczenie w przypadku transportu tego rodzaju stołów. Nie sprawia on większych trudności także z uwagi na drugą kluczową zaletę uchylnych podstaw do stołów, jaką jest ich niewielki ciężar. Łatwość przenoszenia w połączeniu z możliwością optymalnego przechowywania usprawnia działanie chociażby firm cateringowych, które dostarczają we wskazane przez klienta miejsce nie tylko jedzenie, ale także właśnie stoły, na których zostanie ono podane. W przypadku biur natomiast wykorzystanie stołów z uchylną podstawą pozwala na szybką rearanżację przestrzeni za każdym razem, gdy zachodzi taka konieczność. Wróćmy jednak do gastronomii, w przypadku której nie wolno zapomnieć o lokalach dysponujących sezonowym ogródkiem – chyba nie trzeba dodatkowo uzasadniać, dlaczego ten właśnie rodzaj stołów jest rozwiązaniem najkorzystniejszym z możliwych.

Uniwersalność

Zwłaszcza że prawie wszystkie obecne na rynku modele uchylnych podstaw do stołów wykonane są z materiałów odpornych na działanie warunków atmosferycznych. – Wykorzystanie anodowanego aluminium albo stali szlachetnej sprawia, że meble nadają się do użytku zarówno wewnętrznego, jak i zewnętrznego – mówi przedstawiciel dostarczającej wyposażenie na rynek HoReCa firmy Dominova.

Uchylne podstawy do stołów występują w wielu wariantach kolorystycznych, na pojedynczej nodze lub na większej ich liczbie, przeznaczone do blatów okrągłych i kwadratowych albo większych, prostokątnych. Blaty wybiera się zresztą osobno, dostosowując ich kształt, rozmiar i wygląd do preferencji i oczekiwań w zakresie wystroju. To wszystko sprawia, że każdy jest w stanie znaleźć dla siebie i swojego lokalu niezwykle funkcjonalny stół skrojony na miarę.