Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Wybieramy blat kuchenny – właściwości blatów drewnianych
Blaty z naturalnej klejonki dębowej
Blaty z naturalnej klejonki dębowej powstają z wąskich desek przypominających deski parkietowe ułożone wzdłuż siebie dłuższymi bokami. W ofercie firmy FatWood Damian Kapka blaty takie mogą mieć grubość 27 lub 40 milimetrów zależności od potrzeb klienta. Dębowe deski są ze sobą bardzo dokładnie klejone tak, że nie widać pomiędzy nimi szczelin. Nie da się ich także wyczuć dotykiem. Jakie właściwości ma taki blat kuchenny? Zapytaliśmy o to producenta:Blaty kuchenne z naturalnej klejonki dębowej mają właściwości zbliżone do litego drewna dębowego, ponieważ klej jest naprawdę mocny i zapewnia trwałość. Łączenie desek sprawia, że wizualnie blaty robią ogromne wrażenie. Unikalne usłojenie, wiele odcieni naturalnego drewna, a jednocześnie geometryczny porządek idealnie równych desek – te blaty pięknie się prezentują zarówno w nowoczesnych, jak i klasycznych kuchniach, nadając im ciepłego, miłego dla oka wyglądu.Drewno dębowe odznacza się dużą trwałością i niską nasiąkliwością. Jest także dość odporne na zarysowania. Odpowiednio pielęgnowane odwdzięczy się dobrą kondycją przez wiele lat. Stosunek ceny do jakości jest bardzo korzystny: za cenę niższą niż przy blatach z litego drewna otrzymujemy powierzchnię kuchenną dorównującą im pod każdym względem.
Blaty z litego drewna dębowego
Blaty lite powstają z pełnych lameli, czyli szerokich desek litych na długości. Dzięki temu blat wygląda, jakby był wykonany z jednego kawałka drewna, co buduje wspaniały efekt naturalności materiału. Ponieważ elementy są większe niż w przypadku blatów z klejonki, całość jest jeszcze trwalsza. Jeśli chodzi o blaty z drewna rodzimego, trudno o większą solidność. Właściwości drewna dębowego pozwalają wykorzystywać je w kuchni bez przeszkód, nawet w bezpośrednim sąsiedztwie zlewu czy kuchenki, bez obaw o odkształcenia pod wpływem temperatury oraz wilgoci. Gęste i zbite, nie nasiąka płynami i z trudem przyjmuje zabrudzenia. Jego doskonałe parametry można jeszcze poprawić, stosując odpowiednią impregnację. Cena jest nieco wyższa niż w przypadku blatów z klejonki, ale trwałość oraz wygląd są bezkonkurencyjne.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana