Artykuł sponsorowany

Wybieramy blat kuchenny – właściwości blatów drewnianych

Wybieramy blat kuchenny – właściwości blatów drewnianych
Blat kuchenny to codziennie używana przestrzeń robocza narażona na wiele szkodliwych czynników. Zarysowania, zalania, wysokie temperatury – blat musi to wszystko dzielnie znosić. Jednocześnie oczekujemy, że pozostanie atrakcyjny wizualnie. Jaki materiał wybrać, aby to się udało? Dzisiaj przyjrzymy się dwóm surowcom: naturalnej klejonce dębowej oraz litemu drewnu dębowemu.

Blaty z naturalnej klejonki dębowej

Blaty z naturalnej klejonki dębowej powstają z wąskich desek przypominających deski parkietowe ułożone wzdłuż siebie dłuższymi bokami. W ofercie firmy FatWood Damian Kapka blaty takie mogą mieć grubość 27 lub 40 milimetrów zależności od potrzeb klienta. Dębowe deski są ze sobą bardzo dokładnie klejone tak, że nie widać pomiędzy nimi szczelin. Nie da się ich także wyczuć dotykiem. Jakie właściwości ma taki blat kuchenny? Zapytaliśmy o to producenta:
Blaty kuchenne z naturalnej klejonki dębowej mają właściwości zbliżone do litego drewna dębowego, ponieważ klej jest naprawdę mocny i zapewnia trwałość. Łączenie desek sprawia, że wizualnie blaty robią ogromne wrażenie. Unikalne usłojenie, wiele odcieni naturalnego drewna, a jednocześnie geometryczny porządek idealnie równych desek – te blaty pięknie się prezentują zarówno w nowoczesnych, jak i klasycznych kuchniach, nadając im ciepłego, miłego dla oka wyglądu.
Drewno dębowe odznacza się dużą trwałością i niską nasiąkliwością. Jest także dość odporne na zarysowania. Odpowiednio pielęgnowane odwdzięczy się dobrą kondycją przez wiele lat. Stosunek ceny do jakości jest bardzo korzystny: za cenę niższą niż przy blatach z litego drewna otrzymujemy powierzchnię kuchenną dorównującą im pod każdym względem.

Blaty z litego drewna dębowego

Blaty lite powstają z pełnych lameli, czyli szerokich desek litych na długości. Dzięki temu blat wygląda, jakby był wykonany z jednego kawałka drewna, co buduje wspaniały efekt naturalności materiału. Ponieważ elementy są większe niż w przypadku blatów z klejonki, całość jest jeszcze trwalsza. Jeśli chodzi o blaty z drewna rodzimego, trudno o większą solidność. Właściwości drewna dębowego pozwalają wykorzystywać je w kuchni bez przeszkód, nawet w bezpośrednim sąsiedztwie zlewu czy kuchenki, bez obaw o odkształcenia pod wpływem temperatury oraz wilgoci. Gęste i zbite, nie nasiąka płynami i z trudem przyjmuje zabrudzenia. Jego doskonałe parametry można jeszcze poprawić, stosując odpowiednią impregnację. Cena jest nieco wyższa niż w przypadku blatów z klejonki, ale trwałość oraz wygląd są bezkonkurencyjne.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.