sprzet kuchenny
24 marca 2016

Kategoria:
Dom i ogród

Co powinno się znaleźć w profesjonalnej kuchni?
5 (100%) / 2 głosów

Co powinno się znaleźć w profesjonalnej kuchni?

Każdy, kto chce otworzyć własny lokal gastronomiczny staje przed koniecznością zakupu odpowiedniego wyposażenia. Musi ono być dostosowane do potrzeb i możliwości danego miejsca oraz w atrakcyjnej cenie. Osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gastronomią, powinny się zapoznać z urządzeniami, które są niezbędne w każdej profesjonalnej kuchni.

Jak urządzić profesjonalną kuchnię?

Właściwe urządzenie kuchni, np. w restauracji ma bardzo istotne znaczenie. Może to nawet przesądzić o sukcesie lub porażce danego lokalu. Profesjonalna kuchnia musi być urządzona funkcjonalnie. Jeśli kucharze oraz ich pomocnicy wszędzie będą mieć swobodny dostęp, to będzie to oznaczać, że sprzęty w kuchni zostały właściwie rozmieszczone. Należy jednak pamiętać, aby ustawić urządzenia i meble nie tylko praktycznie, ale także logicznie. Dzięki temu każdy kto przyjdzie pracować w danej kuchni nie będzie się gubił i szybko znajdzie to, co aktualnie jest mu potrzebne. Istotne jest także odpowiednie wyposażenie kuchni zarówno w podstawowe sprzęty, jak i te o wyższym stopniu zaawansowania. Znajdziemy je np. w ofercie firmy Fagor Industrial.

Jakie wyposażenie jest niezbędne?

W każdej profesjonalnej kuchni powinny znaleźć się praktyczne i niezawodne akcesoria, a także wysokiej jakości urządzenia gastronomiczne. Kompletne wyposażenie kuchni to przede wszystkim przyrządy przeznaczone do obróbki termicznej i mechanicznej żywności, takie jak piece konwekcyjno-parowe, opiekacze i kuchnie elektryczne bądź gazowe. Niezbędne w każdej kuchni są również mniejsze sprzęty, które mogą się okazać bezcenne dla każdego kucharza, np. mikser, maszynka do mięsa czy krajalnica. Nie można również zapomnieć o sztućcach, różnego rodzaju naczyniach i przyborach takich jak: garnki, patelnie, różnej wielkości miski, noże, miarki do żywności czy deski do krojenia. W każdej kuchni muszą się znaleźć także stalowe meble, stoły oraz blaty, na których będzie można dokonać obróbki żywności. Całe to wyposażenie powinno się znaleźć w każdym profesjonalnym lokalu gastronomicznym, bez względu na jego wielkość i styl.

Czym powinien charakteryzować się profesjonalny sprzęt kuchenny?

Sprzęt gastronomiczny musi być nie tylko trwały i wydajny, ale także oszczędny w użyciu i funkcjonalny. Jego duża ergonomiczność ułatwi pracę każdemu kucharzowi. Wyposażenie restauracji musi być większe, lepszej jakości i bardziej wydajne niż domowe sprzęty AGD. Musi być również bardziej wytrzymałe na wysokie temperatury i intensywną eksploatację. Powinno charakteryzować się także odpornością na działanie pary wodnej czy dużego zimna. Dlatego też większość właścicieli lokalów gastronomicznych decyduje się na zakup profesjonalnych urządzeń ze stali nierdzewnej, np. z firmy Fagor Industrial.

Dla większości z nas restauracja to przede wszystkim jedzenie. Niedogotowane, źle przyprawione lub zimne spowoduje, że nawet najpiękniejszy wystrój nie zatrzyma niezadowolonych klientów. To dobra kuchnia sprawia, że klienci chętniej wracają do danego lokalu. Dekoracje wcale nie muszą być drogie i wymyślne, wystarczy mieć dobry pomysł na wnętrze. Dlatego lepiej zainwestować w wyposażenie najwyższej jakości, które przyczyni się do tworzenia smakowitych dań.