Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie standardy powinna spełniać folia spożywcza? Podstawowe informacje
Folia spożywcza PCV to – jak sama nazwa wyraźnie wskazuje – specjalny rodzaj materiału, dedykowany dla przemysłu spożywczego. Głównym zadaniem folii spożywczej jest bezpieczne przechowywanie towarów, z dochowaniem ich należytej świeżości. Folia tego typu charakteryzuje się szczególną rozciągliwością i dość dużą przezroczystością. Bardzo często występuje pod nazwą folii na gorący stół, jako że umożliwia pakowanie produktów przy pomocy specjalnych maszyn pakujących. Co jeszcze warto wiedzieć o folii spożywczej?
Charakterystyka folii spożywczej PCV – najważniejsze cechy produktu
Do często wymienianych cech folii spożywczej PCV (folii na gorący stół) należą: mocna rozciągliwość, elastyczność oraz wysoka przejrzystość. Nie jest to jednak wszystko, o czym należy pamiętać. Na szczególną uwagę zasługują wyjątkowe właściwości oddychające folii. To głównie dzięki nim, materiał foliowy nadaje się do pakowania różnego typu artykułów spożywczych. Zapakowana żywność ma zagwarantowaną odpowiednią wymianę tlenu i pary wodnej. Utrzymana jest właściwa równowaga gazowa, w konsekwencji czego wewnętrzna strona folii nie podlega niepożądanemu zapoceniu. Dodatkowym atutem folii spożywczej PCV jest jej wysoka wytrzymałość na zrywanie oraz uszkodzenia mechaniczne. Z tego względu sprawdza się ona świetnie przy magazynowaniu i transporcie. Materiał foliowy posiada również doskonały efekt pamięci, tzn. zdolność powrotu do poprzedniego kształtu.
Folia spożywcza w praktyce – co warto o niej wiedzieć?
Folia spożywcza PCV jest dostępna na sprzedaż w wielu szerokościach. Może się też różnić innymi istotnymi parametrami, m.in. pod względem: grubości, długości, wydajności, rozciągliwości, przepuszczalności wody, tlenu, dwutlenku węgla itd. Z reguły, w sklepach dostępnych jest kilka wariantów folii spożywczej – przykład stanowi oferta renomowanej firmy Centropack. Gdzie najczęściej stosuje się folię? Przede wszystkim przy pakowaniu świeżych artykułów spożywczych, takich jak mięso, drób, wędliny, wędzone ryby, owoce, warzywa, grzyby, pieczywo. Dotyczy to również wyrobów garmażeryjnych i cukierniczych. Oczywiście z uwagi na kontakt z żywnością, folie muszą posiadać deklaracje producenckie, potwierdzające ich zgodność z wymogami rozporządzeń, dyrektyw i ustaw (krajowych oraz europejskich). Przed zakupem warto sprawdzić, czy dana folia została przetestowana pod kątem bezpieczeństwa żywności oraz czy spełnia wymogi dotyczące ochrony środowiska.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana