Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie są różnice między garnkami emaliowanymi a garnkami ze stali nierdzewnej?
Przy wyborze garnków warto zwracać uwagę między innymi na ich właściwości, możliwości zastosowania, czas eksploatacji oraz na to, czy są przystosowane do rodzaju kuchenki, której się używa. Jednymi z najchętniej wybieranych grup produktów są garnki emaliowane oraz garnki ze stali nierdzewnej. Jakie są najważniejsze różnice między nimi
i które z nich warto wybrać?
Garnki emaliowane – charakterystyka
Garnki emaliowane to uniwersalne wyroby, które można stosować w przypadku większości domowych kuchenek. Bazują na stalowym korpusie i są pokryte warstwami połyskującej emalii (liczba warstw jest różna dla każdego producenta). Jeśli chodzi o ich konstrukcję, to najczęściej mają one emaliowane lub stalowe uchwyty, które można umieszczać
w piekarniku, bez obawy o uszkodzenie garnka.
Wciąż w wielu fabrykach, zwłaszcza tych należących do renomowanych marek, wykonuje się garnki emaliowane manualnie. Oznacza to, że emalia jest nakładana ręcznie, a następnie wypala się ją w wysokiej temperaturze.
Warto wiedzieć, że obecnie produkuje się także emaliowane garnki na indukcję. Jest to odpowiedź na zmieniające się potrzeby klientów, którzy coraz częściej inwestują w kuchenki indukcyjne.
Jakie są właściwości emalii?
Emalia, która pokrywa wnętrze garnka, jest odporna na działanie kwaśnych potraw. Jest również obojętna dla smaku potraw i nie wywołuje reakcji alergicznych. Właściwości substancji sprawiają, że garnki emaliowane stanowią najbardziej bezpieczną i nietoksyczną metodę przechowywania żywności.
Niestety emalia, mimo wielu plusów, ma też swoje słabe strony. Przede wszystkim jest to powłoka bardzo wrażliwa na działanie skrajnych temperatur. Nigdy nie należy więc dopuszczać do sytuacji, w której rozgrzany emaliowany garnek będzie od razu wstawiony do lodówki, i na odwrót. W innym przypadku emalia może pękać.
Garnki ze stali nierdzewnej
Garnki nierdzewne to trwałe i chętnie wybierane produkty o ponadczasowym charakterze. Odpowiednio eksploatowane posłużą na lata. Zgodnie z obowiązującymi standardami europejskimi muszą być mieć one taką ilość chromu i niklu, by były odporne na kwasy zawarte w potrawach oraz na wysokie temperatury. Są bardzo uniwersalne i często występują w wersji do kuchenek indukcyjnych.
Nadają się do gotowania większości potraw, choć generalnie nie zaleca się przechowywać i odgrzewać w nich potraw kwaśnych, takich jak kapuśniak lub kwaśnica. Do tych dań lepiej sprawdzą się garnki emaliowane.
Gdzie kupić dobrej jakości garnki?
Najbardziej rekomendowanym miejscem do zakupu wysokogatunkowych garnków są specjalistyczne sklepy, na przykład Porcelana24. To właśnie tam czeka na Ciebie szeroki wybór pojedynczych garnków oraz stylowych kompletów ze stali nierdzewnej oraz z emalii (i nie tylko).
Pamiętaj o tym, że zakup dobrej jakości garnków to inwestycja na lata, która na pewno zwróci się w postaci smacznych potraw i codziennej wygody stosowania.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana