porcelana
29 grudnia 2015

Kategoria:
Dom i ogród

Oceń post

Jak wytwarza się porcelanę?

Porcelanowy serwis na wyjątkowe okazje to rzecz, którą warto mieć w domu. Połyskujące białe naczynia przyciągają wzrok ciekawym kształtem oraz zachwycającymi zdobieniami i wzbudzają zainteresowanie do tego stopnia, że mogą nasunąć pytanie: „jak to jest zrobione?”. Dzięki postępowi technologicznemu, porcelanę wytwarza się dziś na masową skalę, choć ogólne zasady jej produkcji są niezmienne od wieków.

Istnieje kilka metod wytwarzania wyrobów porcelanowych, różniących się od siebie składem masy porcelanowej oraz temperaturą wypalania. Większość naczyń obecnych w naszych domach to produkty z tzw. porcelany twardej. Ich wytwarzanie można podzielić na trzy główne etapy.

Otrzymywanie masy

Porcelana składa się z trzech składników: kaolinu, nazywanego glinką porcelanową, kwarcu oraz skalenia. Każdy z nich należy odpowiednio przygotować przed zmieszaniem w masę porcelanową. Kaolin zostaje oczyszczony w wirówce bębnowej, zaś kwarc i skaleń zmielony w specjalnych młynach kulkowych. Po zmieszaniu składników w proporcjach 2:1:1, gotowa masa zostaje poddana oczyszczaniu z cząstek żelaza przy pomocy separatora magnetycznego, odwadnianiu w prasie filtracyjnej oraz odpowietrzaniu.

Forma

Metoda wyrabiania naczyń zależy od ich kształtu. Najprostsze naczynia wytwarza się poprzez toczenie, czyli wyciskanie masy za pomocą dwóch elementów: jeden z nich jest wklęsły, drugi – o mniejszej średnicy – wypukły. Naczynia płaskie, niezależnie od ich kształtu, powstają przez prasowanie masy porcelanowej. Cała reszta, czyli naczynia o skomplikowanym i niestandardowym kształcie, powstaje przez odlanie ich w przygotowanej wcześniej formie.

Wypalanie

W całym procesie produkcyjnym porcelana twarda kilka razy przechodzi wypalanie – ilość wypaleń zależna jest od tego, jak ma wyglądać wyrób. Pierwsze wypalanie to tzw. biskwit – uformowane i wysuszone naczynia wkłada się do pieca rozgrzanego do 960 stopni Celsjusza. Po tym etapie następuje ewentualne łączenie ze sobą elementów naczyń, np. uszek do filiżanek. Kolejne wypalanie następuje po nałożeniu farb podszkliwnych i samego szkliwa, które wzmacnia naczynia i czyni je gładkimi – przygotowaną w ten sposób porcelanę wypala się „na ostro” w temperaturze do 1460 stopni. Po tym etapie naczynia się szlifuje i są już właściwie gotowe do użycia. Kolejne wypalania są konieczne jedynie w przypadku, gdy produkt jest jeszcze dekorowany farbą lub złotem.

Proces produkcji porcelany, pozornie nieskomplikowany, wymaga dużo uwagi i profesjonalizmu. Dlatego warto zaopatrywać się w serwisy porcelanowe pochodzące od najlepszych producentów – ich produkty znajdziesz na porcelana24.pl.