blat kuchenny
1 lipca 2018

Kategoria:
Dom i ogród

Jak wybrać dobry blat kuchenny?
5 (100%) / 1 głosów

Jak wybrać dobry blat kuchenny?

Odpowiednio wybrany blat kuchenny będzie nam służyć latami i ułatwi codzienne przygotowywanie posiłków. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając taki blat? Co decyduje o jego funkcjonalności? Na rynku znajdziemy wiele bardzo duży wybór produktów tego typu. Różnią się materiałem i cenami. Jaki blat kuchenny sprawdzi się najlepiej? Odpowiedź znajdziesz w naszym krótkim poradniku.

Podstawowe wymagania

Blat kuchenny to przede wszystkim przestrzeń do pracy. Dlatego musi spełnić podstawowe wymagania praktyczne. Taki bla powinien charakteryzować się dużą odpornością na wysokie temperatury, środki czyszczące i wilgoć. Powinien też być na tyle twardy, by nie dało się go łatwo zarysować nożem. Dopiero kiedy wiemy, że blat spełnia te kryteria, możemy zacząć się zastanawiać nad jego estetyką. Duży wybór blatów kuchennych znajdziemy w ofercie przedsiębiorstwa Cezar Sklep meblowy.

Blat z postformingu – najtańsze rozwiązanie

Blaty laminowane, czyli właśnie blaty z postformingu, to rozwiązanie, które cieszy się ogromną popularnością ze względu na najniższą cenę. Taki blat ma zaokrąglone krawędzie, cały jest pokryty warstwą ochronną, dzięki czemu jest odporny na wnikanie wody. Problem pojawia się tedy, kiedy nie da się wykonać blatu z jednego kawałka materiału – w łączeniach może się pojawić wilgoć. Poza tym taki blat będzie jednak rozwiązaniem trwałym, odpornym na ścieranie i odbarwienia. Zaletą takiego rozwiązania jest też duży wybór kolorystyki. Możemy dopasować blat tego typu do każdego wystroju. Kiedy blat się zniszczy, można go po prostu wymienić – ze względu na niską cenę takich blatów, koszt takiej wymiany nie jest wysoki.

Blat z kamienia naturalnego

Duża popularnością cieszą się ostatnio także blaty z kamienia naturalnego – najczęściej wykonuje się je z granitu. Takie blaty wyglądają przepięknie i są bardzo wytrzymałe, ale tez niezwykle drogie. Poza tym, choć granit jest kamieniem odpornym na zarysowania, wilgoć  i różne temperatury, to może się zdarzyć, że taka płyta granitowa pęknie, a wtedy musimy liczyć się już z bardzo kosztowna wymiana całego blatu.

Blaty z drewna klejonego

Klasyka kuchni w stylu rustykalnym. Takie blaty najczęściej wykonuje się z sosny, czasem też z dębu lub jesionu. Ostatnio modne są także blaty z drewna egzotycznego, które też charakteryzuje się wysoką trwałością. Dzięki odpowiedniej impregnacji, taki blat może być odporny na trudne warunki panujące w kuchni. Trzeba jednak pamiętać, że co jakiś czas konieczna będzie konserwacja.

Blaty kompozytowe

Blaty kuchenne coraz częściej wykonuje się też z kompozytów – takie rozwiązanie charakteryzuje się wysoką odpornością na temperatury i środki chemiczne. Taki blat pozwala na bezspoinowe łączenia, dzięki czemu ławo go utrzymać w czystości – nie ma żadnych zakamarków. To jednak rozwiązanie z wyższej półki cenowej.