Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak wybrać dobre ręczniki kuchenne?
Ręczniki kuchenne – niezastąpione podczas gotowania!
Po ręcznik kuchenny czy też ściereczkę sięgasz raz po raz, często w sposób nieświadomy. Zapewne lubisz trzymać je w jednym miejscu, blisko powierzchni roboczej, kuchenki czy zlewu. Dzięki temu możesz sprawnie przygotowywać posiłek, na bieżąco dbać o czystość, wycierać mokre ręce i szybko osuszać naczynia oraz sztućce, a także chwytać rozgrzane garnki, naczynia żaroodporne i inne.W wielu kuchniach znajdują się obecnie ręczniki papierowe, ale one mają inne zastosowania – mówi przedstawicielka firmy Decortina. – Doskonale pochłaniają wilgoć, ale nie chronią przed wysoką temperaturą. Raz wykorzystane muszą wylądować w koszu, co sprawia, że gospodarstwo domowe generuje dużo odpadów. Ręczniki kuchenne wykonane z takich materiałów, jak np. bawełna, mogą być prane i wykorzystywane ponownie. Zajmują też mniej miejsca niż ręczniki papierowe. Uważam, że nie powinno ich zabraknąć w żadnej kuchni!
Czym powinien charakteryzować się dobry ręcznik kuchenny?
Wymagania co do ręcznika kuchennego są spore, ponieważ musi on nam towarzyszyć w wielu rozmaitych czynnościach. Na co zwrócić szczególną uwagę? Ważną przy wyborze ręcznika kuchennego cechą jest materiał, z jakiego został on wykonany. Najlepsza jest bawełna, ponieważ najlepiej wchłania wilgoć i jest bardzo trwała. Można ją też prać w wysokiej temperaturze, co sprzyja higienie. Na rynku są dostępne ściereczki z tworzyw sztucznych. Radzimy omijać je szerokim łukiem, ponieważ nie zapewniają one odpowiedniej chłonności i używanie ich będzie wyłącznie źródłem frustracji – taki ręcznik jedynie rozprowadzi wodę po wycieranej powierzchni. Wyjątkiem jest tu ręcznik z mikrofibry, która doskonale wchłania wilgoć. Decortina oferuje m.in. ściereczki z egipskiej bawełny, która zapewnia wysoką chłonność i trwałość kolorów. Skoro mowa o kolorach – nie należy zapominać, że ręczniki kuchenne pełnią także funkcje dekoracyjne! Pozostają cały czas pod ręką, czyli na widoku. Z tego względu warto potraktować je tak, jak tekstylia dekoracyjne – dobrać wzór i kolorystykę do pomieszczenia. Wesołe barwy ożywią wnętrze, bo ściereczka stanie się w nim wyraźnym, choć subtelnym akcentem. Trzeba też zwrócić uwagę na rozmiar. Za duży ręcznik kuchenny zajmie dużo miejsca, a przy tym nie będzie praktyczny. Z kolei za mała ściereczka nie pozwoli np. pewnie chwycić szerokiego garnka. Optymalne wymiary to 50 × 70 cm. Taka wielkość gwarantuje pewny chwyt, umożliwia wykonanie każdego kuchennego manewru, a jednocześnie nie gubimy się w zbyt licznych fałdach ręcznika.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana