drewno opałowe
12 kwietnia 2018

Kategoria:
Dom i ogród

Charakterystyka dobrego drewna opałowego
5 (100%) / 1 głosów

Charakterystyka dobrego drewna opałowego

W kominku nie należy palić drewnem przypadkowym – opał wymaga odpowiedniego przygotowania. Podczas wybierania drewna do palenia w kominku trzeba kierować się kilkoma parametrami. Przedstawiamy charakterystykę dobrego drewna opałowego.

Na co zwracać uwagę wybierając drewno?

Podczas wybierania drewna opałowego, trzeba wziąć pod uwagę jego twardość, gęstość, łupliwość, stopień wysuszenia, zawartość kory oraz szybkość przesychania. Wszystkie te czynniki w znacznym stopniu odpowiedzialne są za wysokość płomienia, ilość uzyskanego ciepła oraz ilość dymu towarzyszącego spalaniu.

Drewno kominkowe, im jest bardziej suche, tym jest twardsze i tym więcej oddaje ciepła. Wszystko dlatego, że jest ono bardziej kaloryczne. Suche drewno pali się mniejszym płomieniem, niż mokre, ale też pali się dłużej. W związku z tym jest również bardziej ekonomiczne – tłumaczy ekspert reprezentujący firmę Luskar.

Cechy dobrego drewna opałowego

  • Warto wiedzieć, że drewno opałowe nie powinno zawierać zbyt dużo kory, gdyż obniża ona jego wartość opałową. Jednak twarde drewno trudno rąbać na mniejsze kawałki (używać do tego trzeba ostrej siekiery z ostrzem w kształcie klina).
  • Kaloryczność, a więc wydajność drewna opałowego, uzależniona jest od gęstości po wysuszeniu. Paląc twarde drewno osiągniecie niewielki płomień, który daje jednak więcej ciepła. Ponadto, wolniej się spala, więc nie trzeba go zbyt często dokładać. Choć twarde drewno jest droższe od miękkiego, to jest bardziej ekonomiczne, a jego zapas zajmuje znacznie mniej miejsca.
  • Jeśli drewno macie zamiar rąbać sami zwróćcie uwagę na jego łupliwość. Łatwiej dokonać tego mając do czynienia z bukiem i brzozą, niż z grabem lub dębem.
  • Mokre drewno posiada niską wartość opałową, ponieważ w jego przypadku znaczna część energii cieplnej zostaje zużyta do odparowania wilgoci. Źle wysuszone drewno kominkowe będzie się dymić i trudniej rozpalać. Dodatkowo będzie występować problem z utrzymaniem odpowiedniej temperatury.
  • Zdolność przesychania drewna jest istotna, gdy zdecydujecie się na kupno drewna świeżo ściętego. Ta właściwość decyduje o tym jak długo drewno będzie się nadawało do spalenia. Różnice między poszczególnymi gatunkami są całkiem spore (np. w przypadku brzozy kilka miesięcy, a w przypadku dębu nawet 3 lata). Zdolność przesychania związana jest nie tylko z zawartością wody, ale też swoistą strukturą drewna. Drewno, by zdążyło wyschnąć, musi być sezonowane po ścięciu średnio przez 2 lata.

Najpopularniejsze gatunki

Najbardziej kalorycznymi i najlepszymi gatunkami drewna na opał są drzewa twarde, takie jak jesion, grab i buk. Bardzo wartościowe są także drzewa owocowe, w tym przede wszystkim śliwa, jabłoń oraz grusza. Do palenia w kominku nie za bardzo natomiast nadaje się drewno z drzew iglastych, ponieważ zawiera żywicę osadzającą się na szybie i wewnątrz komina, tworząc tłustą, trudną do usunięcia warstwę.