Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Blat marmurowy w kuchni – wady i zalety
Rodzaje materiałów wykorzystywanych do produkcji blatów kuchennych
Na rynku można spotkać się z blatami różnego typu. Urządzając kuchnię, może się okazać, że stoimy przed nie lada wyzwaniem, ponieważ niektórym materiałom trudno jest połączyć estetyczny wygląd z funkcjonalnością i trwałością wyrobów. Do dyspozycji mamy więc blaty laminowane, które są co prawda tańsze, ale też mniej wytrzymałe. Na takim blacie nie jest możliwe krojenie, ponieważ jego powierzchnię łatwo porysować. Tego typu uszkodzeń nie da się jednak naprawić, więc w przypadku wystąpienia problemów trzeba cały blat wymienić na nowy. Modne są chociażby blaty drewniane. Ich zaletą jest to, że można je bez problemu dociąć na wymiar, jednak nie są zbyt odporne na wysokie temperatury, a gorący rondelek może zostawić na nich ślad. Na rynku dostępne są też blaty kamienne, a wśród nich chociażby granit czy marmur, które to oferują specjalistyczne firmy takie jak na przykład Zakład Kamieniarski Stanisława Guzika. Tego typu płyty mają praktycznie same zalety. Są one bowiem niezwykle wytrzymałe, trwałe i odporne na wysokie temperatury, a do tego nawet jeśli zdarzy nam się lekko zarysować ich powierzchnię, można to naprawić poprzez jej wypolerowanie. Możemy również kupić blat z kamienia syntetycznego. Ich zaletą jest na pewno to, że są łatwe do czyszczenia, jednak wzory często się powtarzają, przez co taki blat nie jest niestety zbyt oryginalny.Wady i zalety blatu marmurowego
Bez wątpienia wadą blatów kamiennych, a w tym marmurowych jest ich cena. Należy przeznaczyć sporą kwotę pieniędzy, aby cieszyć się nie tylko wyglądem, ale i niezwykłą funkcjonalnością tego materiału. Trzeba pamiętać, że zakup płyty tego typu to inwestycja na długie lata, marmur jest bowiem bardzo trwałym kamieniem. Każdy jest niepowtarzalny, więc nie ma tutaj mowy o takich samych wzorach. Dodatkowo kolor kamienia możemy dobrać pod wystrój kuchni - do wyboru są właściwie wszystkie barwy, m.in. biel, czerń, zieleń, róż, czerwień czy żółć. Należy zwrócić uwagę na to, że marmur jest naturalnym minerałem, tak więc kolor ten nie będzie taki sam we wszystkich jego miejscach. To kamień odporny na wilgoć i ścieranie, a co najważniejsze, bardzo wolno się nagrzewa, jest więc idealnym materiałem, który można zastosować jako blat przy kuchence gazowej. Ze względu na swoje właściwości marmur znajduje swoje zastosowanie nie tylko w kuchni. To materiał, który doskonale sprawdza się również w łazience. Jego przycięcie oraz montaż możliwy jest tylko przy użyciu specjalistycznych narzędzi, dlatego tego typu czynności warto zlecić do wykonania kamieniarzowi takiemu jak Stanisław Guzik.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana