Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zalety ciast z naturalnych składników
Pyszne i zdrowe
Świadome odżywianie polega w dużej mierze na unikaniu potraw i wyrobów spożywczych wysoko przetworzonych, o dużej zawartości chemicznych dodatków. Dotyczy to również ciast. Te pieczone według tradycyjnych receptur zawierają niewiele składników, za to świeżych i dobrej jakości – mleko, masło, jaja, mąkę, cukier, owoce. Takie ciasta są nie tylko pyszne, ale i zdrowe, a po ich zjedzeniu nie grożą nam żołądkowe rewolucje. Znając dokładny skład wypieku, możemy unikać tych zawierających substancje uczulające, a wtedy ciasta śmiało będzie mógł skosztować także alergik. Niestety, ciasta leżące na sklepowych półkach zwykle nie mają wiele wspólnego ze zdrowymi wypiekami. Ich składy są zaskakująco długie i skomplikowane, znajdziemy w nich mnóstwo utwardzaczy, substancji spulchniających, konserwantów, wzmacniaczy smaku, tłuszczy trans, zagęstników, a do tego... morze cukru. Regularne raczenie się takimi „przysmakami” może skutkować reakcjami alergicznymi, bólami żołądka, nudnościami, a także sprzyja otyłości i rozwojowi poważnych chorób takich jak cukrzyca, astma, miażdżyca... Sporo jak na tak niewinnie wyglądające ciasto, prawda?Sztuczne aromaty, barwniki i spulchniacze to droga na skróty, skutkująca znaczącym obniżeniem jakości ciasta. Na szczęście wspaniały smak i konsystencja wypieków jak najbardziej mogą iść w parze z zastosowaniem wyłącznie naturalnych składników, bezpiecznych dla naszego zdrowia - wyjaśnia nasz rozmówca, pracownik Ciastkarni Sara z Chlebowa niedaleko Środy Wielkopolskiej.
Gdzie kupować „prawdziwe” wypieki?
Nie każdy ma czas i ochotę, by samodzielnie piec ciasta czy torty. Zanim jednak sięgniemy po opakowany w folię wypiek ze sklepowej półki, zastanówmy się, czy chcemy karmić siebie i swoją rodzinę wyrobem o podejrzanym składzie. Lepiej poszukać dobrej piekarni lub ciastkarni, która specjalizuje się w ciastach o naturalnym składzie, i tam kupować wszelkie wypieki. Dodatkową zaletą takich miejsc jest szeroki wybór tortów, ciast i ciasteczek, które z pewnością szybko znikną z naszych talerzy. Ciasta o dobrym składzie można jeść bez wyrzutów sumienia – są zdrowsze i pożywniejsze niż cukierki, batoniki czy nadziewane czekoladki.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana