Artykuł sponsorowany

Skąd się bierze kamień kotłowy?

Skąd się bierze kamień kotłowy?
Ile razy zdarzyło Ci się narzekać na charakterystyczny osad, gromadzący się np. na grzałce czajnika elektrycznego, w kotłach parowych, wymiennikach ciepła lub bojlerach? To składający się z węglanów wapnia i magnezu kamień kotłowy. Jego pojawienie się może powodować awarię zaworów, pomp, urządzeń do podgrzewania wody oraz instalacji, które wytwarzają parę wodną. Nie należy go lekceważyć, dlatego warto wiedzieć, skąd się bierze i w jaki sposób sobie z nim radzić.

Kamień kotłowy – niezbyt mile widziany osad

Kamień kotłowy, czyli popularny „osad z kamienia”, znajdujący się na ścianach i dnie czajnika, nie ma wpływu na nasze zdrowie, ani na smak potraw oraz napojów, które przygotowane były w naczyniach z „kamieniem”. Powoduje on co prawda zmiękczenie wody oraz zubożenie jej składu mineralnego, ale nie istnieją żadne dowody, potwierdzające, że picie twardej wody przynosi niekorzystne dla zdrowia skutki. Nieusuwany kamień kotłowy może jednak wpłynąć niekorzystnie na koszty ogrzewania wody, a nawet prowadzić do awarii urządzeń grzewczych. Stwarza bowiem warunki korozyjne, przyczyniające się do niszczenia rur oraz metalowych urządzeń. Dodatkowo, kamień kotłowy cechuje się niską przewodnością cieplną, dlatego aby ogrzać wodę, która znajduje się w naczyniu z osadem, należy zwiększyć ilość energii w trakcie tego procesu. Osad powoduje również zmniejszenie przekroju przepływowego rur, co uniemożliwia prawidłowe ich funkcjonowanie.

Jak powstaje kamień kotłowy?

Woda, którą używamy w codziennych, domowych czynnościach, oprócz czystego składu (dwa atomy wodoru i atom tlenu) zawiera także różnego rodzaju związki chemiczne. Rozpuszczone są w niej wodorowęglany wapnia i magnezu, które doprowadzają do „twardnienia” wody, co sprzyja powstawaniu kamienia kotłowego. W trakcie podgrzewania, ulegają one reakcji chemicznej, w efekcie której powstaje węglan wapnia, wodzianu magnezu oraz bezwodnika węglanowego. Związki te wytrącają się i powstaje nierozpuszczalny, charakterystyczny osad, zwany właśnie „kamieniem”, który można zauważyć na powierzchni garnków, czajników, bojlerów i grzałek elektrycznych, a także w instalacjach pracujących z gorącą parą wodną. Pojawienie się kamienia kotłowego to jednak nie koniec świata. Istnieją specjalne środki chemiczne, które charakteryzują się właściwościami zmiękczającymi, ale lepszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w specjalny filtr uzdatniający wodę. Duży wybór nowoczesnych systemów oraz urządzeń, przeznaczonych do uzdatniania wody, oferuje firma GLOBAL CONCEPTS 2000 POLSKA. Pracujący w niej na co dzień specjaliści chętnie pomogą przy wyborze filtrów do wody, tak, aby spełniały zakładane wymagania.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.