Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Rodzaje maszyn pakujących
Klasyfikacja maszyn pakujących
Podstawowa klasyfikacja maszyn pakujących opiera się na rodzaju pakowanych produktów. Jak nietrudno się domyślić, z innych urządzeń skorzystamy do pakowania towarów płynnych, a z innych do produktów sypkich. Pierwszym typem maszyn do pakowania są automaty pakujące. Tego rodzaju urządzenia wykorzystuje się do pakowania towarów o rozmaitej strukturze – od sypkich, przez kawałkowe, mrożone, aż po płynne czy półpłynne. Automaty pakujące zwykle umożliwiają przygotowanie porcji w dużych opakowaniach, jak i niewielkich saszetkach. Do pakowania granulatów oraz produktów sypkich i pokawałkowanych stosuje się również dozowniki. Szybkie i dokładne dozowniki pozwalają sprawnie napełniać pudełka, słoiki, kartony, a nawet saszetki. Opakowania zbiorcze zazwyczaj wykonywane są na kartoniarkach. Takie maszyny pakujące umożliwiają też zabezpieczanie produktów o nieregularnych kształtach, przez umieszczenie ich w pudłach różnych rozmiarów. Kartoniarki pracują samodzielnie lub jako element większych linii pakujących.Maszyny pakujące dla przemysłu spożywczego
Specjalnością lubelskiej firmy BAG in BOX jest produkcja maszyn pakujących oraz rozlewaczek dla przemysłu spożywczego. Urządzenia z tej kategorii muszą cechować się nie tylko dużą wydajnością i sprawnością, ale także spełniać restrykcyjne wymogi higieniczne. Świetnym przykładem aseptycznych maszyn pakujących do produktów płynnych oraz półpłynnych mogą być półautomatyczne urządzenia ASEPTA 5000 czy ASEPTA 1000. Obie wersje modelu ASEPTA umożliwiają pakowanie soków, przecierów, koncentratów czy jogurtów nawet w sytuacji, gdy zawierają one cząstki stałe, np. kawałki owoców. Maszyny ASEPTA wykonane są ze stali nierdzewnej, ale wszystkie elementy, które mogą mieć bezpośredni kontakt z żywnością, zbudowane są z teflonu lub stali 316L, a więc materiałów posiadających odpowiednie dopuszczenia. Wnętrze urządzenia sterylizowane jest za pomocą specjalnej instalacji z parą wodną, co zapewnia najwyższą higienę procesu. Wydajność pakowaczki ASEPTA wynosi od 200 do 5000 l/h; możliwe jest pakowanie w worki o pojemnościach od 5 l do 20 l, 200 l i 1000 l. Jeśli w danym zakładzie przetwórstwa bądź w rozlewni wystarczająca jest możliwość porcjowania w worki do 20 l, warto wziąć pod uwagę wybór półautomatu 1.20.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana