Artykuł sponsorowany

Oranżada. Ponadczasowy napój dla młodszych i starszych

Oranżada. Ponadczasowy napój dla młodszych i starszych
Piło się ją z saturatora, przygotowywało domową z bąbelkami wprost z syfonu, ale najwięcej emocji budziła ta kupowana w szklanych butelkach zwrotnych, wypijana „na miejscu”, gdy wracało się ze szkoły lub gasiło pragnienie w upalny wakacyjny dzień. Landrynkowa w smaku, gazowana oranżada, to bez wątpienia napój wszechczasów smakujący i dużym, i małym.

Historia oranżady

Słowo „oranżada” pochodzi z języka francuskiego, w którym „orangeade” oznaczało napój zrobiony na bazie wody z dodatkiem soku pomarańczowego. Do Polski zawitała, początkowo tylko na magnackie stoły, w wieku XVIII i była to woda z dodatkiem cukru i soku pomarańczowego, która w niczym nie przypominała musującego napoju znanego dziś. Lucyna Ćwierczakiewiczowa publicystka z XIX w. podaje w jednej ze swoich książek kucharskich przepis na oranżadę zrobioną na bazie skórek pomarańczowych, cukru i spirytusu. Receptury napoju ulegały zmianom, by w XXw. wejść do masowej produkcji i, już musujące dzięki dodatkowi kwasu węglowego, podbić serca i podniebienia Polaków bez względu na wiek. Trzeba jednak zauważyć, że z oryginalnym napojem miała już niewiele wspólnego i to co większość z nas pamięta z dzieciństwa to biały lub czerwony gazowany napój o bardzo słodkim, wyraźnym smaku landrynek. Z czasem do składu produktu widocznego na butelkach zawitały takie substancje jak: sacharyna, acesulfan potasowy czy aspartam, z oryginalnego składu pozostawiając jedynie źródlaną wodę.

Oranżada jak dawniej

Moda na oranżadę przemijała wraz z pojawieniem się na rynku napojów typu cola bądź ich tanich zamienników pełnych sztucznych słodzików.
Obecnie oranżada powraca do swoich dumnych, pysznych i zdrowszych tradycji. Warto zrezygnować z potencjalnie niebezpiecznych substancji takich, jak aspartam czy sacharoza i wprost niebezpiecznych dla zdrowia, jak acesulfan k na rzecz cukru. Przekłada się to zarówno na większe bezpieczeństwo dla zdrowia, jak i wspaniały smak znany z dzieciństwa – mówi specjalista z firmy produkującej napoje gazowane AJKA z Dolic.
Smakująca jak dawniej oranżada ponownie powraca na stoły Polaków zyskując miano napoju kultowego. Obecnie modnie jest pić napoje wyprodukowane przez polskie firmy o wieloletniej tradycji, które upraszczają składy produktów na rzecz tych bardziej naturalnych. Sprzyja temu również rosnąca w narodzie świadomość ekologiczna, ponieważ powrót do tradycji, w przypadku oranżady, oznacza też rezygnację z opakowań zawierających trujące środowisko substancje chemiczne, na łatwe w recyklingu szkło.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.