Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Oranżada. Ponadczasowy napój dla młodszych i starszych
Historia oranżady
Słowo „oranżada” pochodzi z języka francuskiego, w którym „orangeade” oznaczało napój zrobiony na bazie wody z dodatkiem soku pomarańczowego. Do Polski zawitała, początkowo tylko na magnackie stoły, w wieku XVIII i była to woda z dodatkiem cukru i soku pomarańczowego, która w niczym nie przypominała musującego napoju znanego dziś. Lucyna Ćwierczakiewiczowa publicystka z XIX w. podaje w jednej ze swoich książek kucharskich przepis na oranżadę zrobioną na bazie skórek pomarańczowych, cukru i spirytusu. Receptury napoju ulegały zmianom, by w XXw. wejść do masowej produkcji i, już musujące dzięki dodatkowi kwasu węglowego, podbić serca i podniebienia Polaków bez względu na wiek. Trzeba jednak zauważyć, że z oryginalnym napojem miała już niewiele wspólnego i to co większość z nas pamięta z dzieciństwa to biały lub czerwony gazowany napój o bardzo słodkim, wyraźnym smaku landrynek. Z czasem do składu produktu widocznego na butelkach zawitały takie substancje jak: sacharyna, acesulfan potasowy czy aspartam, z oryginalnego składu pozostawiając jedynie źródlaną wodę.Oranżada jak dawniej
Moda na oranżadę przemijała wraz z pojawieniem się na rynku napojów typu cola bądź ich tanich zamienników pełnych sztucznych słodzików.Obecnie oranżada powraca do swoich dumnych, pysznych i zdrowszych tradycji. Warto zrezygnować z potencjalnie niebezpiecznych substancji takich, jak aspartam czy sacharoza i wprost niebezpiecznych dla zdrowia, jak acesulfan k na rzecz cukru. Przekłada się to zarówno na większe bezpieczeństwo dla zdrowia, jak i wspaniały smak znany z dzieciństwa – mówi specjalista z firmy produkującej napoje gazowane AJKA z Dolic.Smakująca jak dawniej oranżada ponownie powraca na stoły Polaków zyskując miano napoju kultowego. Obecnie modnie jest pić napoje wyprodukowane przez polskie firmy o wieloletniej tradycji, które upraszczają składy produktów na rzecz tych bardziej naturalnych. Sprzyja temu również rosnąca w narodzie świadomość ekologiczna, ponieważ powrót do tradycji, w przypadku oranżady, oznacza też rezygnację z opakowań zawierających trujące środowisko substancje chemiczne, na łatwe w recyklingu szkło.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana