Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Najważniejsze zalety młóta browarnianego
Młóto browarniane powstaje przy produkcji piwa – jest uzyskiwane w procesie filtracji beczki przedniej w kadziach zacierowych. Wysłodziny są wykorzystywane przede wszystkim jako pasza dla zwierząt, do produkcji biopaliwa stałego, a także do zagęszczenia i zwiększenia wydajności biogazowej mieszanki substratów. Jakie zalety ma młóto browarniane? - Przeanalizujmy według przykładów.
Młóto browarniane jako pasza dla trzody chlewnej i krów
Młóto browarniane jest dziś wykorzystywane przede wszystkim jako mlekopędna pasza, która poprawia jakość mleka. Charakteryzuje się optymalną zawartością białka i błonnika, witamin i aminokwasów, a przy tym zawiera bardzo mało tłuszczu. Młóto browarniane charakteryzuje się nie tylko właściwościami mlekopędnymi – przy tym jest pozytywne w smaku dla zwierząt, co też jest plusem. Odpowiednio stosowane, podawane w optymalnych ilościach, młóto browarniane może przynieść właścicielowi krów wiele szereg korzyści. Jak mówi nam przedstawiciel dystrybutora młóta browarnianego z Żywca, pasza odpowiednio dawkowana na pewno nie przyczyni się do biegunki, czy powstania innych negatywnych efektów w samopoczuciu, za to pozytywnie przyczyni się do polepszenia wydajności krowy.
Warto dodać, młóto browarniane może też być wykorzystywane do produkcji biopaliwa, najpopularniejszego dziś źródła energii odnawialnej w Polsce. Trzeba jednak dodać, że obecnie produkcja pelletu z wysłodzin nie jest opłacalna (ze względu na koszty odparowania wody w substracie, wykorzystanie energii w procesie formowania i zakup samego surowca). Dlatego też o zaletach młóta browarnianego mówimy przede wszystkim w kontekście wykorzystania go na rynku paszowym.
Pulpa pofermentacyjna
Jak wspomnieliśmy we wstępie, w bio gazowniach młóto browarniane jest stosowane w celu zagęszczania i zwiększania wydajności mieszanki substratów, które stosowane są jako wkład. Wynika to z faktu, że młóto browarniane cechuje porównywalna wydajność bio gazowa (oraz zawartość metanu) na przykład z kiszonkami z traw. Dodajmy, że przy produkcji gazu biorolniczego powstaje tzw. pulpa pofermentacyjna (masa pofermentacyjna nazywana też pofermentem). Znajduje ona zastosowanie w rolnictwie, wykorzystywana jest jako wartościowy nawóz. Pofermentacyjna pulpa ma pozytywny wpływ na właściwości fizykochemiczne gleby, nawóz ten zapewnia większe plony roślinne.
Młóto browarniane powstające przy produkcji piwa nie musi być więc materiałem, który potraktujemy jako odpad: może zostać wykorzystane na wiele różnych sposobów, przy czym najczęściej wykorzystywane jest jako pasza dla zwierząt hodowlanych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana