Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak wybrać prawdziwy miód?
Samo zdrowie
Miód dojrzewa w plastrze, w którym najpierw zostaje umieszczony przez pszczoły. Wyróżniamy takie rodzaje miodów jak nektarowe, spadziowe oraz mieszane. Miody mogą mieć różne kolory oraz różnorodną konsystencję. W skład miodu wchodzą cukry proste glukoza i fruktoza, które dodają organizmowi energii. Ze względu na tę właściwość miód jest szczególnie polecanym składnikiem diety osób pracujących fizycznie i umysłowo. Miód jest niezwykle bogaty w mikroelementy i witaminy. Znajdziemy w nim m.in. potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12 i C, a także cenny kwas foliowy. Do innych zalet miodu należą na przykład obniżanie ciśnienia, poprawa krążenia, ochrona wątroby, rozwój umysłowy oraz zwiększanie odporności. Miód ma również działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i oczyszczające. Dlatego tez dodaje się go do herbat oraz traktuje jako składnik wielu koktajli. Spożywanie odpowiedniej dawki miodu codziennie pozwoli ochronić organizm przed wymienionymi chorobami i bakteriami.Rodzaje miodów
Jedną z odmian miodu jest miód kwiatowy. Wśród nich najpopularniejsze są miody z roślin takich jak wrzos, rzepak, lipa, gryka, akacja, bławatek, koniczyna. Znany jest również miód wielokwiatowy. Oprócz miodu kwiatowego wyróżnia się także miód spadziowy, który otrzymuje się ze spadzi, np. lipy. Miody spadziowe są doskonałą pomocą w leczeniu dróg oddechowych. Trzecią odmianą miodów są miody mieszane.Jak znaleźć prawdziwy miód?
Wspomniane wyżej właściwości zawiera oczywiście prawdziwy miód. Niestety bardzo często możemy natknąć się na jego podróbki. Wybór prawdziwego miodu to trudne zadanie. Dobry miód rozpoznamy na pewno po charakterystycznym smaku. Jest on bowiem bardzo słodki, po krótki czasie zaczyna drapać w gardle. W innym przypadku powinniśmy być świadomi, że w składzie znajdziemy mnóstwo cukru. Są również sposoby, aby ocenić prawdziwość miodu zanim go spróbujemy. W tym celu wykonuje się różne testy. Najprostszym z nich jest sprawdzenie ściekania miodu. Nabierzmy miód na łyżeczkę i przelejmy go na talerz. Miód sztuczny będzie miał jednolitą konsystencję i rozleje się na całe naczynie. Innym sposobem jest próba rozpuszczenia miodu w szklance zimnej wody. Jeśli rozpuści się szybko i miarowo zapełni całe naczynie, będzie oznaczało, że jest sztuczny. Pamiętajmy, że naturalny miód, w przeciwieństwie do sztucznego, zawsze ulega procesowi krystalizacji.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana