Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Idealna dieta dla dzieci – Jakich produktów nie powinny jeść dzieci w wieku przedszkolnym
Pozory mylą
Jak wynika z różnego rodzaju badań, polskie dzieci najczęściej na śniadanie jedzą płatki kukurydziane, parówki z ketchupem lub kanapki na białym pieczywie. Wielu rodziców nie zdaje sobie sprawę z tego co tak naprawdę serwuje swoim pociechom, wybierając (między innymi) wyżej wymienione produkty spożywcze.-Nieodpowiednia dieta u dzieci może powodować nadpobudliwość, napady histerii i problemy z koncentracją. Warto więc zainteresować się tym, które produkty wykluczyć i czym je zastąpić – radzi nasz rozmówca reprezentujący Centrum Zabawy i Rozwoju „Elfik”.
Czego nie dawać dzieciom
Jeśli chcecie zadbać o zdrowe odżywianie swoich przedszkolaków, powinniście przestać podawać im:- parówki – w większości powstają one z mięsnych odpadków (ich głównym składnikiem jest mięso oddzielane mechanicznie), mogą powodować otyłość, zmęczenie i ospałość,
- pieczywo z ulepszaczami (emulgatorami) – może podrażniać śluzówkę przełyku i żołądka, a w rezultacie wywoływać refluks, nie przedstawia w zasadzie żadnych wartości odżywczych,
- produkty puszkowane (pomidory, tuńczyka, itd.) – zawierają wysoki poziom bisfenolu A, który ma negatywne działanie estrogenne oraz może powodować zaburzenia koncentracji; dodatkowym zagrożeniem dla dzieci może być aluminium, z którego tworzy się puszki (uszkadza układ nerwowy, kumuluje się w organizmie przez lata, może mieć związek z występowaniem chorób Alzheimera i Parkinsona),
- rozpuszczalne herbatki – jeśli czujecie potrzebę podawania dziecku herbaty, to zdecydujcie się na zwykłą, liściastą (z suszu owocowego lub ziołowego) zamiast specjalnych herbatek dla dzieci, ponieważ te drugie zawierają glukozę, ekstrakty owocowe, sztuczne aromaty, kwasek cytrynowy i znikomy procent suszu (przyjmowanie tych substancji w pierwszych latach życia może powodować próchnicę zębów),
- mleko UHT – to mleko, które w wyniku szybkiej zmiany temperatury traci wszystkie drobnoustroje, w tym część witamin i probiotyki, a ze względu na niską zawartość białka trudno wyczuć stan jego świeżości (nieświeże mleko może powodować u dzieci bóle brzucha),
- czekoladowe kremy do pieczywa – zawierają głównie cukier i tłuszcze, których częste spożywanie zwiększa ryzyko otyłości i chorób krążenia,
- napoje z soków zagęszczonych – znajdziemy w nich przede wszystkim cukier i barwniki (samego soku jest w nich maksymalnie 20%, reszta to woda, barwniki, konserwanty i substancje słodzące), tego typu napoje powodują spadek koncentracji oraz nadpobudliwość,
- owocowe jogurty – zawierają od 2 do 3 łyżeczek cukru na 100 g produktu, a owocowe wsady przeważnie ulepszane są za pomocą sztucznych barwników i aromatów,
- płatki śniadaniowe – mają w sobie nieprawdopodobne ilości cukru, robione są z mąki kukurydzianej nie posiadających żadnych wartości odżywczych, często występuje w nich amarant (E123), którego częste spożywanie może powodować problemy z nerkami i wątrobą oraz nieżyt nosa.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana